Condamnările anului 2019 | Dragnea, ajuns la Rahova din vârful puterii. Mazăre, din Madagascar | 115 ani pentru tragedia din #Colectiv
Primul verdict în dosarul Colectiv și condamnările primite de fostul șef PSD Liviu Dragnea, fosta șefă DIICOT Alina Bica și fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, sunt printre sentințele răsunătoare ale anului 2019. Dintre cei trei, singura care nu a ajuns, încă, într-o închisoare din România este Bica, plecată din țară.
Anul condamnării lui Dragnea
Fostul șef al PSD a ajuns în spatele gratiilor în mai, atunci când a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.
Liviu Dragnea a fost găsit vinovat în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Deși a încercat să obțină anularea condamnării, fostul șef al social-democraților nu a avut câștig de cauză.
Despre condamnarea lui Dragnea, mainnews.ro a scris, pe larg, AICI.
Mazăre, adus din Madagascar și încarcerat
Radu Mazăre a fost extrădat din Madagascar după ce a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale, cu un prejudiciu estimat de procurori la peste 100 de milioane de euro.
Într-un proces recent, în care a cerut, fără succes, eliberarea, Mazăre a spus în instanță că procedurile prin care a fost adus în țară au fost încălcate.
,,M-am tot întrebat dacă se poate realiza o dreptate, nu vreau sa discut cuantumul pedepsei, eu discut modul de punere în executare și ma întrebam dacă se poate face o dreptate prin nedreptate. Am simțit pe toată perioada în care am fost arestat în Madagascar, am simțit că e în neregulă. 6 zile am fost într-un birou Interpol. Nu mi-au fost arătate acte. Șeful Interpol a venit la mine și m-a amenințat să semnez să mă întorc în România de bunăvoie. Nu mi-am dat acest consimțământ. (…) M-au luat pe sus ca pe un pachet și m-au adus în România cu încălcarea tuturor drepturilor mele. Consider că mă aflu într-o detenție nelegală, cu încălcarea procedurilor”, a susținut Mazăre.
Bica, dată în urmărire
La finalul lunii noiembrie, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv a doua oară în același dosar. Instanța Supremă i-a dat patru ani de închisoare. În primă fază, ea obținuse anularea pedepsei în urma unei decizii a Curții Constituționale. În ziua condamnării, Bica a fost dată în urmărire de Poliția Română.
În acelaşi dosar a fost vizat și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, dar acesta a fost achitat de judecătorii Instanţei Supreme.
Acuzațiile care au dus la condamnarea fostei șefe DIICOT au legătură cu un dosar al parchetului pe care Bica l-a condus. DNA i-a reproșat intervenția în favoarea unei persoane cercetate de procurorii din subordinea sa.
115 ani de închisoare în dosarul #Colectiv
Procesul tragediei de la Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit iar cel de-al 65-lea și-a pus capăt zilelor, a ajuns la final, în primă instanță. La jumătatea lunii trecute, Tribunalul Capitalei a dat prima decizie: patronii clubului au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Cei doi pirotehniști au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.
Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare. Cum nu sunt definitive, ultimul cuvânt îl vor avea magistrații Curții de Apel București.
Decizii în primă instanță
Tot în 2019, medical Gheorghe Burnei, acuzat de luare de mită, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe finalul anului, fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, a primit șapte ani de la Tribunalul Capitalei în timp ce, în alt dosar, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la trei ani de închisoare. Aceste sentințe nu sunt, însă, definitive.
Foto: Facebook
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: mainnews.ro/condamnarile-anului-2019-dragnea-ajuns-la-rahova/ […]