Condamnarea afaceristului Puiu Popoviciu, suspendată de instanță. Dosarul „Ferma Băneasa” ar putea fi rejudecat
Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, 26 mai, suspendarea executării condamnării de 7 ani închisoare primită în 2017 de omul de afaceri Puiu Popoviciu pentru fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare. Cauza a fost trimisă instanței de fond, pentru rejudecare.
Decizia Curții de Apel București nu este, însă, definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Afaceristul Puiu Popoviciu a primit în 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.
El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie. Autoritățile române nu au reușit să-l extrădeze și s-a predat la Londra, după două săptămâni de condamnare.
Puiu Popoviciu, liber în schimbul a 200.000 de lire sterline
Iniţial, el a fost reţinut la Londra, în baza mandatului european de arestare preventivă, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.
În 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici, menționând că „Popoviciu nu ar fi fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a suferit o negare completă a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO”.
Ce efect va avea suspendarea executării pedepsei asupra celorlalți condamnați din dosar
În acest dosar, condamnați definitiv alături de Puiu Popoviciu sunt: Cornel Șerban, fost șef DGIPI, Ioan Nicolae Alecu, rectorul USAMV, Petru Pitcovici, fost șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție, Ștefan Diaconescu, Andrei Bejenaru, cei din urmă fără calitate specială(n.r. funcție publică). Dacă dosarul va merge la rejudecare, așa cum a stabilit Curtea de Apel București, se pot schimba/păstra pedepsele primite. În fapt, lui Popiviciu i s-a admis o cerere de revizuire a deciziei penale definitive de condamnare.
Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută, când: s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză, prevede Codul Penal al României.
Care sunt acuzațiile aduse de DNA în dosarul „Ferma Băneasa”
Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Procurorii anticorupție spuneau, la acea vreme, că prejudiciul statului este de peste 300 de milioane de lei.
„Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru” transmitea DNA.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii