Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Concluziile rapoartelor de activitate ale SRI din anii 2015-2019: Serviciul a respectat Constituția României și legile țării

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 mai 2021

Rapoartele de activitate ale Serviciului Român de Informații din perioada 2015-2019 și rapoartele de activitate ale Comisiei parlamentare de control al SRI au fost prezentate marți în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. SRI a respectat Constituția României și celelalte acte normative, sunt concluziile prezentate de Comisie.  

„De când am preluat funcția de președinte, am analizat și am realizat o evaluare a documentelor aflate în lucru la Comisie, printre care și rapoartele de activitate ale Comisiei. Aceste documente erau transmise către Birourile permanente reunite și am făcut demersurile necesare pentru a le aduce în plenul Parlamentului. Astăzi, am reușit să prezint concluziile Comisiei la rapoartele SRI, dar și rapoartele de activitate ale Comisiei și ne-am descărcat, astfel, de această sarcină care viza perioada 2015-2019. Mă bucur că am găsit deschidere și disponibilitate din partea președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și a doamnei Anca Dragu, președinta Senatului, pentru a pune aceste documente pe ordinea de zi de astăzi. Știm că există un interes public major față de activitatea Comisiei și mă voi asigura că, în acest mandat, activitatea Comisiei va fi mai transparentă, pentru că în aceste vremuri greu încercate de pandemie, trebuie să depunem și mai mult efort pentru câștigarea încrederii cetățenilor într-o guvernare prin lege”, a declarat senatorul Cristian Chirteș, președintele Comisiei de control al SRI, citat de un comunicat de presă transmis de Camera Deputaților.

Comisia de control a analizat și a dezbătut rapoartele de activitate ale SRI și a întocmit, pentru fiecare dintre acestea, un raport propriu ce include constatările și propunerile rezultate.

În analiza documentelor prezentate, Comisia a urmărit modul în care SRI a contribuit la asigurarea securității cetățenilor în mediul fizic și digital, capacitatea Serviciului de a răspunde la provocările și amenințările în continuă schimbare, cooperarea cu celelalte instituții ale statului, cu partenerii externi, precum și comunicarea cu societatea civilă”, a precizat sursa citată.

În perioada 2015-2019, în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin conform legii, Comisia a avizat proiectele de lege cu care a fost sesizată, printre care și cele privind bugetul SRI, a efectuat numeroase deplasări la unitățile centrale și teritoriale ale SRI, a audiat conducerea Serviciului pe probleme punctuale, a efectuat deplasări la comisiile omoloage ale unor state europene și a răspuns la sesizările primite din partea cetățenilor, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Camera Deputaților.

Sursă foto: cursdeguvernare.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW