Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


Concertul institutului lui Iliescu cu ocazia „memoriei” Revoluției, anulat. Artiștii s-au retras/Evenimentul, contestat de 7 organizații non-guvernamentale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Concertul „30 de ani de Libertate”, care ar fi trebuit să aibă loc, duminică, în Piața George Enescu, va fi anulat. Evenimentul era organizat de Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României, organizație condusă de Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu, ambii judecați în dosarul Revoluției de la Înalta Curte. 

Organizarea acestui concert costă 100.000 de euro, conform SICAP. La acest eveniment ar fi urmat să concerteze artiști precum Andra, Corina Chiriac, Silvia Chirifiuc, trupa VUNK, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu și Horia Moculescu. Mulți dintre ei au anunțat că se retrag încă de vineri.

Trupa VUNK a anunțat pe Facebook că nu va mai onora concertul din Piața George Enescu.

Evenimentul a atras numeroase critici din partea opiniei publice, dar și din partea a mai multor organizații non-guvernamentale.

„Astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate”, se arată într-un comunicat comun al organizațiilor Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #Rezistența, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Principala nemulțumire este legată de faptul că momentul Revoluției din 1989 ar trebui comemorat printr-un moment solemn, nu printr-un concert.

Redăm mai jos comunicatul celor 7 organizații non-guvernamentale:

„Vineri, 20 decembrie 2019, a fost anunțată organizarea în București, pe 22 decembrie de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu, președinte și Gelu Voican-Voiculescu, director general a unui eveniment denumit “30 de ani de Libertate”.

Este vorba despre un concert desfășurat de la ora 16:00 în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției, acolo unde acum 30 de ani s-a murit pentru libertate. Vor concerta Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu etc.

Mai multe organizații civice protestează față de organizarea evenimentului și atrag atenția că acesta reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora.

1. Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate.

2. Organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt. Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului.

3. Organizarea evenimentului în spațiul adiacent Pieței Revoluției, unde, în fața Ministerului de Interne (fostul sediu al CC al PCR), are loc o comemorare, alături de familiile celor uciși la Revoluție reprezintă un motiv în plus ca acest concert să nu aibă loc. Comemorarea este un eveniment solemn, în cadrul căruia va avea loc amintirea publică a numelor tuturor celor care au murit în decembrie 1989, precum și proiecția unor imagini ale acelor momente de sacrificiu care au stat la baza României democratice de astăzi. Comemorarea are loc de la ora 18:30, fiind precedată de un Marș Memorial cu plecare la ora 17:00 din Piața Victoriei pe ruta Piața Romană, Piața Universității, Piața Revoluției – toate locuri în care s-a murit pentru libertate. Un concert de muzică ușoară și populară în imediata vecinătate a acestei comemorări va afecta solemnitatea evenimentului, care a fost anunțat și aprobat conform legislației în vigoare atât de către Primăria Municipiului București, cât și de Ministerul Afacerilor Interne.

Grupurile civice solicită de urgență remedierea acestei situații rușinoase, de natură a afecta un moment crucial pentru cinstirea memoriei celor care și-au dat viața în lupta pentru democrație.

1. Cerem Primăriei Generale a Municipiului București să ia măsurile ce se impun pentru ca evenimentul organizat în Piața Revoluției de către grupurile civice să se desfășoare în bune condiții

2. Cerem Institutului Revoluției Române să anuleze această farsă și să-și ceară public scuze pentru inițiativa de organizare a unei chermeze unde au murit românii în 1989.

3. Cerem tuturor artiștilor participanți să-și anuleze participarea la eveniment.

4. Cerem tuturor instituțiilor statului să nu gireze prin parteneriat sau și participare acest spectacol grotesc, ce întinează memoria celor uciși în decembrie 1989

5. Cerem Senatului României, în subordinea căruia se află Institutul Revoluției Române să-i demită cu efect imediat pe inculpații Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu de la conducerea acestuia și să prezinte public un angajament de reformare reală a instituției, în așa fel încât să reflecte scopul și misiunea acesteia, în acord cu respectul datorat momentului decembrie 1989 și importanța acestuia în parcursul democratic al României”, este mesajul transmis de cele 7 organizații.

Procesul Revoluției a început după 30 de ani, la Instanța Supremă

La trei decenii de la evenimentele sângeroase din 1989, procesul Revoluției începe a început, pe 29 noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În dosar au fost trimiși în judecată, sub acuzația de infracțiuni contra umanității, fostul premier Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

La 30 de ani de la evenimentele sângeroase din iarna anului 1989, dosarul Revoluței a văzut lumina instanței. Pentru că legea le permite, inculpații au stat acasă și au lipsit de la termen primul termen.

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW