Friday, December 3, 2021
Jurnalism corect


Concediu medical pentru românii aflați în carantină | Telefon Verde pentru cei care au nevoie de sfaturi pentru prevenirea infectării cu virusul chinezesc

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 27 februarie 2020 Etichete: , ,

Autoritățile române vin cu noi informații despre coronavirus pentru buna-informare a cetățenilor. Începând de joi, românii au la dispoziție un „Telefon Verde” la care pot suna pentru a afla informații suplimentare despre Covid-19. De asemena, Casa Națională de Asigurări de Sănătate tocmai a anunțat metoda prin care se acordă concediul medical și indemnizața pentru cei care sunt plasați în carantină.

Până în acest moment a fost confirmat un singur caz de infecție cu coronavirus pe teritoriul României.  În prezent, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș sunt în lucru 17 probe biologice. De asemenea, 99 de persoane se află în carantină, iar alte 5667 sunt monitorizate la domiciliu. În județul Gorj sunt 297 de persoane izolate în casă.

Concediu medical pentru cei aflați în carantină

Românii asigurați medical pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, în cazul care acestora li se interzice să mai muncească din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase. Durata  concediului este stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

„Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică”, conform CNAS.

De menționat faptul că durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.

De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilitădepăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Conform Casei de Aigurări, cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită.

Potrivit sursei citate, „în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia  „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală)”.

Telefon Verde informativ, disponibil de joi

De astăzi, cetățenii care vor să primească informații legate de prevenirea infectării cu coronavirus pot suna la TELVERDE-0800800358.

De menționat faptul că acest număr nu este destinat urgențelor. Pentru situațiile de acest gen, oamenii trebuie să sune la 112.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, de luni până duminică.

La acest număr de telefon pot fi solicitate informații referitoare la „modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă”.

sursa foto: Dreams Time

 

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW