Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Companiile din România au primit ajutoare de stat în valoare de 2% din PIB în 2023

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 27 februarie 2024

Companiile din România au beneficiat de ajutoare de stat în valoare de aproximativ 29,5 miliarde de lei, în anul 2023, reprezentând aproximativ 2% din Produsul Intern Brut al țării.

În 2023, o pondere de 36% a fost alocată pentru ajutoarele de stat plătite în contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 și cele ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garanții de stat, susținut de Eximbank).

Ajutoarele pentru obiective orizontale, cum ar fi protecția mediului, energia, cercetarea-dezvoltarea și inovarea, au reprezentat 26%,iar cele pentru sectorul transporturilor au fost de 17%. Din totalul de 29,5 miliarde de lei, aproximativ două treimi au fost acordate sub formă de granturi sau subvenții, iar o treime sub formă de garanții.

„Guvernul pe care îl conduc urmărește ca pe lângă reglementările eficiente pentru facilitarea afacerilor, să stimuleze investițiile și  crearea de noi locuri de muncă prin scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia țării să avanseze, iar statul să aibă resurse și să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate și educație”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În total, în anul 2023, au fost avizate 220 măsuri de sprijin, totalizând un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operaționale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) și fonduri naționale.

Pentru anul 2024, sunt stabilite o serie de priorități, printre care se numără:

 • contractele pentru diferență în domeniul energiei regenerabile (măsură finanțată din PNNR),
 • restructurarea companiei TAROM – compania a primit două tipuri de ajutoare: 19,3 milioane euro pentru acoperirea pagubelor suferite în urma pandemiei de COVID, 36,7 milioane euro,
 • NOKIAN – investiție de peste 600 milioane euro pentru construirea unei fabrici de anvelope la Oradea → ajutor de stat de 99 milioane euro,
 • termoficare București (continuarea subvenționării alimentării cu energie termică în sistem centralizat),
 • Complexul Energetic Valea Jiului care cuprinde Complexul Energetic Hunedoara, termocentrala Paroșeni și patru mine de huilă (Vulcan, Livezeni, Lonea și Lupeni),
 • Dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă,
 • Acordarea de asistența Republicii Moldova și Ucrainei – armonizarea legislației privind acordarea anumitor tipuri de ajutoare cu aquis-ul european și de acordare de asistență tehnică de specialitate,
 • RegAS: este necesară îmbunătățirea sistemului RegAS (registrul ajutoarelor de stat), o actualizare/dezvoltare din punct de vedere tehnic și operațional.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW