Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Compania franceză Engie își majorează estimările pentru anul 2024, pe fondul creșterii profitului

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , , , , ,

Gigantul grup francez de energie Engie a anunțat, joi, că își majorează estimările financiare pentru anul 2024, după ce vânzările de gaze și energie electrică din iarna ușor mai rece au înregistrat o creștere a profitului anual de bază, chiar dacă prețurile au bătut în retragere de la maximele crizei din 2022. 

Veniturile nete recurente pentru 2023 ale Engie au însumat 5,4 miliarde de euro (5,85 miliarde de dolari), în creștere de la 5,2 miliarde de euro în 2022. Profitul înainte de impozitare și dobânzi pentru întregul an, fără a lua în calcul activitatea nucleară a companiei, a fost de 9,5 miliarde euro, în creștere de la 8 miliarde în 2022.

Creșterea profitului anual de bază, o tendință care continuă

Directorul general al Engie, Catherine MacGregor, a declarat că, în ciuda faptului că prețurile europene la gaze și energie au scăzut de la cotele maxime înregistrate în 2022, anul trecut a fost încă „volatil”, iar activitatea companiei de gestionare a energiei a beneficiat de condițiile din piață.

Engie a adăugat 3,9 gigawați (GW) de capacitate instalată de energie regenerabilă în portofoliul său anul trecut și a semnat contracte de achiziție de energie pe termen lung (PPA) în valoare totală de 2,7 GW în 2023, cele mai multe dintre ele pe mai mult de cinci ani, o tendință despre care MacGregor a spus că se așteaptă să continue.

Anul trecut, Engie a finalizat un acord cu guvernul belgian privind viitoarea exploatare a două reactoare nucleare și răspunderea pentru deșeuri, ceea ce a contribuit la reducerea riscului companiei.

De asemenea, o victorie în justiție împotriva Comisiei Europene privind taxele retroactive din Luxemburg a ajutat grupul să recupereze taxe de 300 de milioane de euro pentru 2023, eliberând în același timp 120 de milioane de euro care fuseseră puse deoparte în cazul unei înfrângeri, despre care directorul financiar a spus că au un efect pozitiv asupra numerarului pentru 2024.

Engie țintește acum pentru 2024 un venit net recurent la nivel de grup cuprins între 4,2 și 4,8 miliarde de euro, față de 3,8-4,4 miliarde de euro cât era înainte. Compania se așteaptă la un profit înainte de dobânzi (EBIT) pentru 2024, excluzând activitățile sale nucleare, cuprins între 7,5-8,5 miliarde de euro – față de o țintă anterioară de 7,2-8,2 miliarde de euro.

Engie a propus un dividend pentru 2023 de 1,43 euro pe acțiune.

Sursă foto: Engie

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW