Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare anunță valori normale ale nivelului de radiații

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 august 2022

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) vine luni cu precizări în condițiile în care, în ultimele zile, au existat bombardamente la Centrala Nucleară de la Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, la câteva sute de kilometri de granița cu România.

CNCAN precizează luni, 8 august, că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

De asemenea, instituția menționează că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

„CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se mai arată în informarea CNCAN.

Amintim, în context, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel la persoanele cu vârsta până în 40 de ani, să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu, a căror distribuție se află în plină desfășurare.

Pastilele se află deja în farmacii, iar cetățenilor nu le mai rămâne de făcut decât să meargă la medicul de familie pentru a primi rețeta.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia. Avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Deci, este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *