Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Comisia Juridică din Camera Deputaților dezbate astăzi proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 18 martie 2021

Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va fi dezbătut, joi, de la ora 11:00, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Surse politice au declarat pentru Mainnews.ro că partidele ce formează coaliția de guvernare – PNL, USR PLUS și UDMR – au ajuns la un acord pentru adoptarea proiectului de lege, compromisul fiind ca trimiterea în judecată a magistraților să fie condiționată de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Aviz negativ din partea CSM

Pe 11 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a acordat aviz negativ proiectul de lege pentru desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), plenul solicitând garanții privind cercetarea magistraților.

Au fost 8 voturi „favorabile” și 11 „împotrivă”.

Cu ce s-a remarcat SIIJ

Secția Specială a fost operaționalizată la finalul anului 2018, printr-o ordonanță de urgență în vremea ministrului Tudorel Toader. Unul dintre cei mai cunoscuți procurori SIIJ este Adina Florea.

Secția Specială s-a remarcat prin decizii controversate și anchete care au stârnit foarte multe discuții.

Secția Specială a retras apelurile DNA în dosarele Hrebenciuc și Ghiță, măsură favorabilă celor doi. A pus-o sub acuzare și chiar sub control judiciar pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce aceasta viza funcția de șef a Parchetului European. De curând, un procuror de la SIIJ a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ: Cu sau fără garanții după desființarea SIIJ | Ce spun șefii DNA și CSM despre filtrele pentru inculparea și trimiterea în judecată a magistraților

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW