Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Juridică de la Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind amnistia și grațierea. Decizia a fost luată în unanimitate

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2019 Etichete: , ,

Deputații de la Comisia Juridică au respins, în unanimitate, raportul pe legea amnistiei și grațierii. Întruniți în sesiune extraordinară, parlamentarii au vizează respingerea legii privind amnistia şi grațierea, abrogarea legii recursului compensatoriu dar și modificări ale Ordonanței 114. 

Discuțiile în Comisia Juridică au fost tensionate între putere și opoziție. S-au acuzat reciproc de vinovăție pentru modul în care legea, prin care peste 19.000 de infractori au fost eliberați, a ajuns să fie pusă în aplicare. Acuze au fost și față de legea amnistiei și grațierii.

Florin Roman, PNL:  „Trebuie să abrogam această lege. Câți oameni trebuie să moară, câte femei trebuie să treacă prin drama unui viol?  E momentul ca, împreună, să tratăm cu prioritate această lege și să ne respectăm cuvântul dat. Decizia CEDO nu spune să dăm drumul violatorilor. Trebuie sa intervenim rapid. Azi am putea repara din imaginea Parlamentului”.

Stelian Ion, USR: ” CEDO nu ne-a spus că trebuie să eliberam grabnic acești deținuți din închisoare, ci trebuie să îmbunătățim condițiile din închisoare. Și condamnatul pentru crimă are dreptul la eliberare condiționată. Eu vă propun ca aceasta situație sa fie amânată, nu bate urgența la ușă să dăm raport azi”.

Eugen Nicolicea, cel care a contribuit la forma actuală a legii recursului compensatoriu, dă vina pe opoziție: „Nu mai mințiți așa, cel care urlă cel mai tare împotriva legii e inițiatorul ei, eu asemenea lipsă de rușine nu am văzut, dumneavoastră  ați promovat acest proiect, să arunci lipsa pe alții e nerușinare”.

Deputatul Stelian Ion, de la USR: „Domnule Nicolicea, nu aveți nicio urmă de moralitate când mă acuzați de duplicitate, dumneavoastră ați făcut în această comisie dintr-un proiect de lege ați făcut un proiect de lege odios, să luăm stenogramele, domnul Arpad a fost vârf de lance, vă rog să vă reveniți, să nu mai împroșcați cu astfel de minciuni. Amendamentele au fost în sensul de a salva ceea ce era de salvat”.

Proiectul, inițiat de Guvernul Grindeanu în 2017,  prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani. Acesta a fost adoptat tacit de Senat, însă Camera Depuaților e for decizional.

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

O altă modificare vizează interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW