Comisia Europeană și Guvernul de la Varșovia continuă lupta pe tema respectării statului de drept. Polonia a fost dată în judecată
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 15 februarie, că a dat în judecată Polonia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după deciziile date în urmă cu doi ani de Tribunalul Constituțional, prin care a respins principiul supremației dreptului UE.
„Obiectivul Comisiei este să se asigure că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că ei se bucură de aceleași beneficii ale Uniunii Europene în aceeași manieră cu restul cetățenilor UE. Supremația dreptului UE asigură aplicarea egală a dreptului UE pe teritoriul Uniunii”, a argumentat Comisia Europeană.
Comisia arată, astfel, că deciziile Tribunalului Constituțional din Polonia au încălcat principiile generale ale autonomiei, eficienței, supremației și aplicării uniforme a dreptului UE și caracterul obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Totodată, Comisia susține că deciziile menționate nu le asigură cetățenilor polonezi dreptul la o protecție judiciară eficientă.
Executivul european mai consideră că Tribunalul Constituțional din Polonia nu mai îndeplinește condițiile unui „tribunal imparțial și independent” din cauza unor nereguli în cazul numirii a trei judecători și a președintelui de instanță.
CITEȘTE ȘI: Tensiuni în Uniunea Europeană, după o decizie controversată a Tribunalului Constituțional din Polonia
Context
După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a transmis că sistemul de selecție a judecătorilor, lansat în anul 2018, încălca legile Uniunii Europene, premierul Mateusz Morawiecki a reclamat decizia la Tribunalul Constituțional.
Sesizarea premierului polonez avea drept scop împiedicarea magistraților de a se folosi de legile UE pentru a pune la îndoială legitimitatea numirilor făcute în rândul judecătorilor.
Atunci, Tribunalul Constituțional din Polonia a respins principiul supremației, potrivit căruia dreptul european are o valoare superioară față de legislațiile naționale, și le-a cerut judecătorilor polonezi să nu folosească legile europene pentru a pune sub semnul întrebării independența magistraților din țară.
Într-o altă dispută, de data asta pe tema camerei disciplinare pentru judecători, CJUE a decis în anul 2021 să amendeze Polonia cu 1 milion de euro pe zi. Contestația depusă de Polonia se află pe masa judecătorilor europeni.
Mai mult, disputele dintre Polonia și Comisia Europeană pe tema respectării statului de drept au dus la blocarea fondurilor alocate Guvernului de la Varșovia din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Foto: Pixabay
Comentarii