Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană: România nu îndeplineşte, în prezent, criteriile pentru a adera la zona euro

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 iunie 2024 Etichete: , ,

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul ei de convergenţă, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, de Cehia, de Ungaria, de Polonia, de România şi de Suedia în direcţia aderării la zona euro. Documentul evidenţiază rezultate mixte şi niciunul dintre aceste state membre nu îndeplineşte în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.

Raportul de convergenţă este utilizat de Comisia Europeană pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Acest raport este separat de raportul de convergenţă al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepţia monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetăţenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor şi pentru ei înşişi (56 %). 57 % dintre respondenţi sprijină introducerea monedei euro în ţara lor.

CE: România nu îndeplineşte criteriile privind stabilitatea preţurilor, cursul de schimb, finanţele publice şi cel privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung

Prin prisma evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică şi la îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea şi convergenţa economică, Comisia Europeană consideră că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Mai specific:

– Legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE.

– România nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor.

– România nu îndeplineşte criteriul privind finanţele publice.

– România nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb.

– România nu îndeplineşte criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW