Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană, răspuns la scrisoarea lui Ciolacu în care atrage atenția asupra modificărilor legislației electorale aprobate de Guvernul Orban / Reacția președintelui PSD

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 3 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii lui Marcel Ciolacu în care reclamă ordonanțele pentru modificarea legislației electorale aprobate de Guvernul Orban, spunând că „democrația și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene”.

„În scrisoarea din 4 februarie v-ați exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările care se fac în România cu privire la legislația electorală și cu privire la legislația sistemul judiciar.

Democrația și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene. În acest sens, stimularea democrației și întărirea statului de drept în Uniunea Europeană reprezintă priorități cheie ale mandatului meu. În viziunea mea este esențial ca Uniunea Europeană să fie o comunitate de drept, pentru o Uniune a egalității, dreptății și justiției sociale„, se arată în răspunsul Ursulei von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene susține că „pentru apărarea democrațiilor noastre este esențial ca alegerile să fie protejate în toate Statele membre”.

„În acest sens, autoritățile naționale administrative și judiciare trebuie să asigure conformarea cu dreptul European și cu standardele relevante în domeniu. Comisia de la Veneția a Consiliului Europei recomandă în Codul de Bune Practici în Materie Electorală că elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale, nu ar trebui să fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”, se mai arată în scrisoarea trimisă președintelui Camerei Deputaților.

Ursulei von der Leyen a mai amintit faptul că între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv refeitor la procesul legislativ din România.

„Un element important în acest proces este încurajarea funcționării mecanismelor de checks and balances (separare a puterilor în stat). În ceea ce privește situațiile particulare pe care le-ați menționat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, și în special instituții notabile ale procesului constituțonal și legislativ au adresat îngrijorări”, conform documentului citat.

Reacția lui Marcel Ciolacu

Prin răspunsul la scrisoare al Ursulei von der Leyen, Comisia Europeană pune stop modificărilor electorale făcute de Guvernul PNL, susține Marcel Ciolacu.

„Comisia Europeană spune STOP modificărilor electorale făcute de Guvernul PNL! O spune extrem de clar doamna Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, răspunzând scrisorii #PSD prin care am atras atenția asupra #derapajelor anti-democratice făcute de PNL prin modificarea legislației electorale cu puțin timp înainte de alegeri. (…)Este suficient de clar, domnule Orban? Sau așteptați sancțiunile Comisiei pentru a vă opri??”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook

Context

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, la începutul lunii februarie, o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șeful Camerei Deputaților susținea că Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat mai multe de orodonanțe de urgență care modifică legislația electorală și nu respectă legislația în vigoare.

sursa foto: Inquam Photos / Octv Ganea

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW