Comisia Europeană propune un set de măsuri pentru următoarea etapă a pandemiei
Comisia Europeană (CE) a propus un set de acțiuni pentru gestionarea următoarei etape a pandemiei de COVID-19 și îndeamnă statele membre să ia aceste măsuri până în toamna anului 2022, se arată într-un comunicat al CE publicat miercuri, 27 aprilie.
Nivelurile actuale mai scăzute de infecție cu COVID-19 oferă statelor membre posibilitatea de a-și consolida sistemele de sănătate și pregătirea generală pentru următoarea etapă a pandemiei, au transmis liderii de la Bruxelles.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, cere statelor membre să își păstreze vigilența chiar și în perioada de tranziție către ișirea din etapa acută a pandemiei de COVID-19.
„Intrăm într-o nouă etapă a pandemiei, pe măsură ce trecem de la o gestionare în regim de urgenţă la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi. Numărul de cazuri este încă mare în UE şi încă multe persoane mor din cauza COVID-19 la nivel mondial.
În plus, noi variante pot apărea şi se pot răspândi rapid. Dar ştim ce avem de făcut. Trebuie să intensificăm şi mai mult vaccinarea, inclusiv administrarea rapelurilor, precum şi testarea specifică – şi trebuie să continuăm să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile noastre în UE”, a spus șefa CE, citată în comunicat.
La rândul său, vicepreședintele pentru Promovarea Căilor Europene de Viață, Margaritis Schinas, a subliniat că vigilența și pregătirea rămân esențiale, întrucât, cel mai probabil, vor apărea noi variante ale SARS-CoV-2.
„Cu privire la noi variante întrebarea nu este dacă, ci mai degrabă când vor apărea. Improvizarea şi fragmentarea nu reprezintă o opţiune. Vigilenţa şi pregătirea rămân la fel de esenţiale ca oricând şi trebuie să ne continuăm acţiunile fără a ne opri. Din aceste motive, luăm măsuri la nivel naţional şi la nivelul UE bazate pe succesul coordonării la nivelul UE în ceea ce priveşte pregătirea şi răspunsul în materie de sănătate publică.
Trecem de la statutul de pompieri la cel de arhitecţi, la o Uniune a sănătăţii care protejează sănătatea publică, menţinând în acelaşi timp societatea şi economia deschise şi reziliente”, a precizat și Margaritis Schinas.
În acest sens, CE îndeamnă statele mebre să:
- intensifice vaccinarea populației, inclusiv cu doza booster, ţinând seama de circulaţia simultană a virusurilor care cauzează COVID-19 şi gripa sezonieră;
- implementeze sisteme integrate de supraveghere care să nu se mai bazeze pe identificarea și raportarea tuturor cazurilor de COVID-19, ci mai degrabă pe obținerea de estimări fiabile și reprezentative;
- continue testarea și obținerea de probe suficiente pentru a estima cu precizie circulația variantelor cunoscute și a detecta noi variante;
- să investească în redresarea sistemelor de sănătate, dar și să evalueze efectele mai ample ale pandemiei asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății mintale și efectul întârzierilor în tratamente și îngrijire;
- aplice norme coordonate la nivelul UE pentru a asigura libera deplasare în condiţii de siguranţă, atât în interiorul UE, cât la nivel internaţional;
- sprijinire dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri și teratamente;
- intensifice colaborarea împotriva informării incorecte și dezinformarii privind vaccinurile COVID-19;
- continue să promoveze solidaritatea şi îmbunătăţirea guvernanţei globale.
Totodată, CE a lansat o procedură de ofertare pentru a rezerva capacități de producție de vaccinuri pe bază de ARN mesager, proteine și vectori.
„Această inițiativă va rezerva o capacitate de producție nou creată care să fie utilizată în caz de viitoare urgențe sanitare. Procedura de ofertare se adresează producătorilor de vaccinuri care dispun de facilități în UE/SEE, care pot trimite cererea lor de participare până la 3 iunie 2022, ora 16.00 CEST”, se arată în același comunicat.
Context
Chiar dacă în Europa se mai pot observa creșteri ale cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, acestea nu conduc la fel de des ca înainte la forme grave ale bolii sau la decese, mulțumită vaccinării pe scară largă. Varianta Omicron, în prezent dominantă, este mai puțin virulentă decât variantele anterioare.
Cu toate acestea, la nivel mondial, numărul cazurilor este încă de ordinul milioanelor. Multe persoane se află în carantină în unele părți ale lumii, iar unele suferă și mor din cauza COVID-19. Reducerea treptată a imunității împotriva infectării și posibila exacerbare pe parcursul sezonului rece sporesc riscul ca noi variante ale SARS-CoV-2 să apară și să se răspândească.
Așadar, CE propune o abordare a gestionării actualei și următoarei etape a pandemiei care să se bazeze pe coordonare la nivelul întregii Uniuni Europene și atrage atenția că strategiile fragmentate subminează beneficiile pe care coordonarea la nivelul UE le-a generat până în prezent.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-un-set-de-masuri-pentru-urmatoarea-etapa-a-pandemiei/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-un-set-de-masuri-pentru-urmatoarea-etapa-a-pandemiei/ […]