Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană le cere statelor membre să adopte politici fiscale prudente / Avertismentul pentru România

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2022

Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să adopte politici fiscale prudente pentru următoarea perioadă, a declarat luni, 23 mai, vice-președintele executiv Valdis Dombrovskis. În cazul României, singura țară UE care se află în procedura de deficit excesiv, Comisia susține că există „riscuri substanțiale” pentru anul 2023.

Valdis Dombrovskis a amintit, în cadrul conferinței de presă susținută luni, 23 mai, că România este singura țară care se află în procedura de deficit excesiv, deschisă încă de dinainte de pandemia de COVID-19 și suspendată în anul 2020.

În ultimul an, deficitul bugetar al României s-a situat în limitele recomandate de Consiliul European(…)În schimb, întrucât există riscuri substanțiale pentru următorul an, trebuie depus mai mult efort pentru a atinge obiectivele”, a declarat Valdis Dombrovskis.

Comisia Europeană a decis să prelungească derogările fiscale impuse la începutul pandemiei de coronavirus până în anul 2024, ce le permit statelor membre să nu țină cont de limitele regulamentului european în ceea ce privește datoria publică și deficitul bugetar.

Acest lucru le va permite politicilor fiscale naționale să reacționeze rapid, dacă și unde e cazul. Dar, ca să fiu clar, extinderea clauzei nu suspendă Pactul pentru Stabilitate și Creștere, deci nu înseamnă gratuități pentru toți”, a subliniat vicepreședintele CE.

Instituția le recomandă statelor membre UE să adopte politici fiscale prudente și să investească pe cât posibil în infrastructura publică, pentru a realiza tranzițiile digitală și verde.

Investițiile mai mari trebuie să fie combinate cu un control strict asupra cheltuielilor”, a precizat Dombrovskis.

CITEȘTE ȘI: Statele membre UE își vor putea modifica planurile de redresare și reziliență / Strategia Comisiei pentru tranziția la hidrogen

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *