Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 23 mai 2022

Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030, arată Comisia Europeană (CE) într-o analiză publicată luni, 23 mai. 

Scăderea natalității, migrația și îmbătrânirea populației vor face ca forța de muncă să scadă, concret, cu 8,8% până în 2030.

Potrivit datelor din 2021, rata de angajare în România, de 67,1%, este sub media Uniunii Europene (UE), care este de 73,1%, în ciuda faptului că, în țara noastră, rata de angajare a crescut în ultimii ani, ea fiind de 60,3% în 2016.

România va trebui să crească procentul de angajare a persoanelor tinere, dar și a celor în vârstă, a femeilor, a persoanelor de etnie romă, a celor cu dizabilități și a celor cu un nivel de educație scăzut, pentru a crește productivitatea în muncă.

În prezent, rata de ocupare a locurilor de muncă de către categoriile de persoane mai sus menționate este cu mult sub media Uniunii Europene, potrivit sursei citate.

În 2021, 44,3% dintre femei nu aveau un loc de muncă, „în principal din cauza lipsei accesului la forme de îngrijire si învățământ timpuriu pentru copii”, care au scăzut în timpul pandemiei, arată documentul european.

De asemenea, persoanele cu dizabilități au parte de foarte puțin oportunități de pregătire pentru integrarea pe piața muncii.

Tot în anul de referință 2021, doar 41% dintre persoanele de etnie romă prestau muncă plătită.

Comisia Europeană

Mai mult, competențele forței de muncă din România sunt insuficient aliniate la nevoile pieței, se mai arată în document, iar sistemul slab de educație și formare afectează negativ perspectiva pieței muncii.

Nivelurile de competențe digitale sunt extrem de scăzute, cu mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-74 de ani având cel puțin competențe digitale de bază (28% în România, media UE fiind de 54% în 2021).

Totodată, productivitatea țării variază foarte mult în funcție de regiuni.

„Regiunile mai puțin dezvoltate nu au bunuri cheie precum infrastructura de transport sau muncitori calificați și au niveluri scăzute de angajare în sectoare ca tehnologia, cercetarea și dezvoltarea”, se arată în documentul menționat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW