Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Comisia Europeană: Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 august 2022

Seceta cu care se confruntă Europa în prezent pare a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit unei analize preliminare efectuate de experții Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene, serviciul științific intern al Comisiei Europene.

Aproximativ 64% din teritoriul UE se află sub avertizare sau alertă de secetă, potrivit unui nou raport al Observatorului european al secetei, publicat marți, 23 august. Experții blocului comunitar au declarat că se așteaptă ca aceste condiții calde și uscate, care alimentează incendiile de vegetație și reduc producția agricolă, să continue în unele părți ale regiunii până în noiembrie.

„Combinația dintre o secetă severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelurilor de apă din întreaga UE”, a declarat marți Mariya Gabriel, comisarul pentru cercetare al blocului. „Schimbările climatice sunt, fără îndoială, mai vizibile de la an la an”, a punctat ea.

Mai multe culturi din UE sunt afectate în mod deosebit, previziunile de randament pentru cereale fiind cu 16% sub media pe 5 ani și cu 15% sub aceasta în cazul porumbului, potrivit celor mai recente date.

Raportul din august al Observatorului European al Secetei (EDO), supervizat de Comisia Europeană, a precizat că 47% din teritoriul Europei se află în condiții de alertă, cu deficit clar de umiditate în sol, iar 17% în stare de alertă, în care vegetația este afectată.

„Seceta severă care afectează multe regiuni din Europa de la începutul anului s-a extins și s-a agravat și mai mult de la începutul lunii august”, se arată în raport.

Culturile de vară au avut de suferit, randamentele pentru porumb din 2022 urmând să fie cu 16% mai mici decât media din ultimii cinci ani, iar cele de soia și floarea-soarelui vor scădea cu 15% și, respectiv, 12%.

Producția de energie hidroelectrică a fost, de asmenea, afectată, cu un impact suplimentar asupra altor producători de energie din cauza lipsei de apă pentru alimentarea sistemelor de răcire.

Nivelurile scăzute ale apei au îngreunat navigația interioară, cum ar fi de-a lungul Rinului, iar reducerea încărcăturilor de transport maritim a afectat transportul de cărbune și petrol.

EDO a declarat că ploile de la jumătatea lunii august ar fi putut ameliora situația, dar în unele cazuri acestea au venit sub formă de furtuni care au provocat daune suplimentare.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW