Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană: Deciziile CCR legate de completurile de judecată trebuie aplicate

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 12 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Comisia Europeană a trimis un punct de vedere Curții de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește completurile de cinci judecători. Potrivit documentului prezentat de avocatul Elenei Udrea, experții europeni sunt de părere ca decizia CCR, care duce la rejudecarea proceselor, trebuie aplicată.

Context

După decizia CCR legată de completurile de cinci judecători, Instanța Supremă a sesizat CJUE pentru ca judecătorii europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată. Potrivit procedurii, înainte de a da un verdict CJUE cere un punct de vedere și de la Comisia Europeană.

Potrivit documentului prezentat de avocat, Comisia consideră că decizia CCR privind completurile de judecată trebuie aplicată.

„În împrejurări de drept și de fapt precum cele din cauza principală, nici articolul 19 alineatul (1) din TUE, articolul 325 alineatul (1) din TFUE, articolul 1 alineatul (1) literele (a) și (b) și articolul 2 alineatul (1) din Convenția elaborată în temeiul articolului K.3 din TUE, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene, și nici principiul securității juridice nu se opun unei decizii a Curții Constituționale care s-a pronunțat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecată, cerând astfel premisele pentru admiterea unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești definitive.

2. Cerința de independență consacrată la articolul 19 alineatul (1) din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din cartă, nu a interzis ca o instanță națională, în împrejurări precum cele din acțiunea principală, să fie obligată, în temeiul dreptului național, să respecte o decizie a Curții Constituționale a statului membru al instanței naționale, atunci când această decizie a fost pronunțată în urma unei proceduri care a fost inițiată nu de una dintre părțile aflată pe rolul instanței menționate, ci de un organ al statului membru în cauză”, se arată în concluziile Comisiei Europene.

CCR a decis că procesele în care au fost dictate sentințe înainte de finalul lui 2018 de către completurile de cinci judecători trebuie rejudecate. Motivul? Doar patru din cinci magistrați erau aleși prin tragere la sorți.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW