Monday, December 6, 2021
Jurnalism corect


Comisia Europeană cere României să transpună integral normele UE care incriminează discursul de incitarea la ură și legislația privind prezumția de nevinovăție

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 31 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Comisia Europeană cere României și altor state europene să transpună în legislația națională reglementările UE care incriminează discursul de incitare la ură și normele UE privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal. Comisia solicită României, Bulgariei , Croației și Ciprului sătranspună integral normele UE privind prezumţia de nevinovăţie.

”Comisia Europeană a decis astăzi, 30 octombrie, să trimită scrisori de punere în întârziere Estoniei şi României, întrucât legislaţiile naţionale ale acestor ţări nu transpun integral şi exact normele UE privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal. (…)

România nu a definit în mod corect discursurile de incitare la ură, deoarece nu incriminează discursurile de ură care incită la violenţă. În plus, România incriminează doar discursurile de ură care incită la ură atunci când acest comportament este îndreptat împotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică, dar nu şi atunci când este îndreptat împotriva unui membru al unui astfel de grup.

Decizia-cadru privind combaterea rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal (Decizia-cadru 2008/913/JAI) are drept scop să se asigure că, în întreaga UE, anumite manifestări grave ale rasismului şi xenofobiei sunt pasibile de sancţiuni penale efective, proporţionate şi cu efect de descurajare. Comisia continuă să evalueze transpunerea acestei decizii-cadru şi în alte state membre şi, dacă este necesar, nu va ezita să iniţieze alte proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor”, a transmis, vineri, Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Comisia cere reglementarea prezumției de nevinovăție

Comisia cere punerea în aplicare a normelor UE privind prezumția de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Concret, se menționează că sunt deficiențe privind referirile publice la vinovăție și la sanționarea acestora.

”Această directivă este unul dintre elementele-cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care garantează că drepturile persoanelor suspectate şi acuzate beneficiază de protecţie suficientă. Directiva consolidează încrederea reciprocă a statelor membre în sistemele lor de justiţie penală şi facilitează astfel recunoaşterea reciprocă a deciziilor în materie penală. Comisia consideră că măsurile naţionale de transpunere notificate de Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România constituie doar o transpunere parţială a directivei şi că lipsesc anumite dispoziţii din directivă”, susține Comisia.

Cele patru state au la dispoziție două luni pentru a răspunde avizelor motivate, în caz contrar Comisia Europeană având posibilitatea de a se adresa Curții de Justiție a UE.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW