Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană ar urma să aprobe prima cerere de plată din PNRR pe 15 septembrie

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia Europeană (CE) ar urma să aprobe integral prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce țara noastră a îndeplinit primele 21 de jaloane asumate, conform unor surse politice consultate de Economedia. Inițial, cererea de plată în valoare de circa 2,6 miliarde euro ar fi trebuit să fie aprobată pe 1 august. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a declarat anterior că procedura de plată parcurge trei etape: avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar; transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale ECOFIN și Aprobarea plății în Consiliul Uniunii Europene.

Conform sursei menționate anterior, analiza a fost finalizată, iar executivul european a decis să aprobe plata, lucru care va fi anunțat oficial în data de 15 septembrie. O ultimă întâlnire va avea loc miercuri, 14 septembrie, când cererea de plată se va discuta/comunica în colegiul comisarilor.

Concret, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

Context

Prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru circa 2,6 miliarde euro, nu a fost aprobată la finalul lunii iulie, așa cum inițial anunțase ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș, evaluarea fiind prelungită până pe 16 septembrie, potrivit unui răspuns transmis de reprezentanții executivului comunitar la solicitarea G4Media.

Potrivit sursei menționate anterior, care citează un raport de audit, opt jaloane PNRR dintre cele aferente anului 2021 încă mai necesitau detalii pentru finalizare. Deși nu fac referire directă în răspunsul lor la această chestiune, responsabilii Comisiei Europene confirmă probleme cu care se confruntă autoritățile de la București. Prin urmare, aceștia susțin că de comun acord termenul pentru evaluarea cererii de plată a fost prelungit până pe 16 septembrie.

„În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită”, se arată în răspunsul transmis pentru G4Media de Comisia Europeană.

MIPE a transmis atunci că România nu se află în situația de a pierde echivalentul primei cereri de plată din PNRR, susținând că plata primei tranșe poate avea loc la finalul lunii septembrie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW