Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană ajută noii producători de măști și dezinfectante. În România sunt zeci de companii care așteaptă să intre pe piață

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Comisia Europeană a elaborat ghiduri privind aplicarea normelor legale în perioada pandemiei de coronavirus pentru a veni în sprijinul firmelor care doresc să se implice în lupta pentru combaterea COVID-19 prin reconversia activității vizând producția de echipamente medicale și de protecție. În România sunt numeroase companii care încearcă să acceadă pe această piață.

Documentele publicate de Comisia Europeană oferă sfaturi practice cu privire la aplicarea recomandării privind evaluările de conformitate ale echipamentelor individuale de protecție și ale anumitor tipuri de dispozitive medicale, publicate la 13 martie. Această recomandare prevede două scenarii în care produsele pot fi introduse pe piață, chiar dacă procedurile de evaluare a conformității nu au fost încă finalizate.

De asemenea, furnizează mai multe informații cu privire la standardele relevante pentru PPE (Personal protective equipment ) și anumite tipuri de dispozitive medicale care au fost puse la dispoziție liberă tuturor operatorilor economici de către organizațiile europene de standardizare, datorită unui acord cu Comisia Europeană din 20 martie.

Comisarul pentru piața internă Thierry Breton a declarat că Executivul UE acționează în vederea sporirii producției la echipamente medicale.

„Acționăm rapid și mobilizăm industria pentru creșterea și crearea de noi linii de producție pentru materiale de sănătate urgente și echipamente de protecție în toată Europa. Multe companii fac deja acest lucru și le ajutăm să se asigure nu numai că acest lucru este realizat rapid, ci și că produsele lor respectă toate standardele de siguranță necesare.”

De asemenea, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides a explicat că este imperios necesar să fie sporită producția de echipamente medicale.

„Sporirea furnizării de echipamente medicale și de protecție personală este vitală pentru a rezolva deficiențele și pentru ca lucrătorii noștri din domeniul sănătății să continue să salveze vieți. Îndrumările pe care le emitem astăzi vor sprijini industria noastră în acest efort. Lupta împotriva coronavirusului necesită toate mâinile de pe punte, iar contribuția industriei noastre este esențială.”

Îndrumările publicate de Comisia Europeană vizează trei paliere:

În primul rând, ajută producătorii să evalueze cerințele legale și tehnice aplicabile înainte de a importa noi produse în UE, sau să lanseze instalații noi sau de reconversie a celor existente pentru a produce echipamente de protecție. Îndrumările emise detaliază cadrul legal aplicabil al UE și oferă sfaturi producătorilor cu privire la măsurile concrete de urmat pentru a putea introduce produsele pe piața UE. Explică, de asemenea, rolul autorităților naționale, în special a autorităților de supraveghere a pieței în asigurarea unui nivel adecvat de sănătate și siguranță a echipamentelor originare din țări terțe, care este introdus pe piața UE.

În al doilea rând, intenționează să ofere îndrumări operatorilor economici, inclusiv IMM-urilor, privind cadrul legal aplicabil pentru introducerea pe piața UE a gelului hidro alcoolic (adică Regulamentul privind produsele cosmetice sau Regulamentul privind produsele biocide) și cerințele care pot fi făcute utilizatorului. Acesta urmărește să răspundă la întrebările frecvente pe care le primește Comisia de la operatorii de produse cosmetice și din alte sectoare, care sunt intens angajați în creșterea sau transformarea capacității lor de producție către aceste produse.

În al trei rând, sunt oferite instrucțiuni privind procedurile de evaluare a conformității pentru imprimarea 3D și produsele tipărite 3D pentru uz medical în contextul focarului de coronavirus. Documentul își propune să detalieze cadrele juridice aplicabile ale UE pentru aceste produse și prezintă exemple de standarde tehnice pe care producătorii le pot utiliza pentru a introduce produse conforme pe piața UE.

Zeci de companii au început producția de echipamente de protecție

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, sunt 50 – 60 de companii care au început deja producția de diverse echipamente medicale de protecție, însă, pentru a putea fi comercializate firma trebuie acreditată.

„Practic, avem în momentul de față peste 50 – 60 de companii care ne-au comunicat că produc deja măști, halate, însă multe dintre ele nu sunt încă acreditate. Tot ce se dorește a se vinde în spitale necesită o acreditare. Ținem să fie acreditate pentru că materialele se duc către oamenii care lucrează în linia 1 și trebuie să fie protejați, să nu se întâmple alte surprize neplăcute.”

De aceste acreditări se ocupă Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor din România, instituție care nu a elaborat o procedură de urgență în acest sens.

Producătorii sunt în stand by

Lipsa de experiență a producătorilor pe această nișă, coroborată cu normele legale insuficient de clare sau de bine explicate, au reprezentat unele dintre principalele obstacole în dezvoltarea producției autohtone de dispozitive medicale de protecție.

Compania Minet SA, cel mai mare producător român de textile neţesute, împreună cu un grup de peste 40 de producători textili din ţară, s-a orientat către producerea de materiale pentru confecționarea de măști, combinezoane sau alte articole de protecție. În acest sens, compania s-a adresat că Ministerul Sănătății pentru acreditare.

„Şi noi trecem prin reconversie, vrem să producem echipamente de muncă precum măşti, halate şi combinezoane. Am trimis deja la Ministerul Sănătăţii cerere pentru certificare pentru aceste produse. Ele nu pot fi numite echipamente de protecţie medicală până nu sunt certificate de Ministerul Sănătăţii. Împreună cu cei de la Minet SA vom da drumul la producţie. Facem această reconversie pentru că vânzările au scăzut dramatic, aproape au dispărut. Avem disponibilitatea să facem astfel de produse, avem capacitatea de lucru”, a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Preda, directorul al Minet.

Fie că vorbim de dotarea unităților sanitare sau de alte medii, lipsa materialelor pentru împiedicare a răspândirii COVID-19 în România reprezintă o realitate, iar ultimele măsuri luate în unele localități care prevăd obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile publice vor crește necesarul de astfel de echipamente. Instituțiile statului, prin eforturi diplomatice și financiare, au importat sau au achiziționat de la diverși intermediari echipamente medicale. Cu toate acestea, impedimente în cazul acestor proceduri de achiziție pot apărea oricând, după explicat și Ludovic Orban, iar producția internă în aceste condiții ar trebui să devină esențială. Ghidurile elaborate de Comisia Europeană reprezintă doar un pas, restul ar trebui să vină din partea autorităților naționale.

Sursa foto: Inquam photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW