Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a subliniat că reforma sistemului public de pensii trebuie să cuprindă și pensiile militare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a transmis vineri, 18 noiembrie, că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui răspuns transmis de instituția europeană pentru G4Media.

Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, a transmis Comisia Europeană.

Astfel, Comisia arată că România s-a angajat să mențină în limite stabile „cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Punctual, instituția europeană a subliniat că „o etapă specifică” ce trebuie parcursă până la finalul anului 2022 se referă la „revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare”.

Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, se mai arată în răspunsul citat.

Totodată, Comisia mai punctează că noua lege a pensiilor trebuie să fie adoptată până în primele trei luni ale anului 2023, lucru ce va fi evaluat de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată.

CITEȘTE ȘI: Ciucă, după negocierile de la Bruxelles: Am convenit că e posibilă înlocuirea limitei de 9,4% din PIB

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii