Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a propus majorarea cu 145 de milioane de euro a ajutorului financiar acordat Republicii Moldova

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 24 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Comisia Europeană a anunțat marți, 24 ianuarie, că a propus majorarea asistenței macro-financiare acordate Republicii Moldova cu alte 145 de milioane de euro, ajutor ce ar urma să totalizeze pe parcursul anului 2023 nu mai puțin de 295 de milioane de euro.

Este vorba de un pachet de asistență financiară anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Republica Moldova, în noiembrie 2022.

Prin această propunere, Comisia este alături de Moldova în condițiile în care țara trebuie să implementeze o serie de reforme, în timp ce se confruntă cu efectele negative ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, se confruntă cu o criză energetică și a adăpostit un număr ridicat de refugiați ucraineni”, se arată într-un comunicat transmis marți de Comisia Europeană.

Executivul european subliniază că cei 145 de milioane de euro acordați în plus vor ajuta Moldova să acopere necesarul de fonduri pentru anul 2023, să ajute să mențină stabilitatea macro-economică și să continue procesul de reformare în mai multe domenii, în acord cu cerințele stabilite în contextul candidaturii la Uniunea Europeană.

Este vorba de o serie de condiții impuse pentru a îmbunătăți „slăbiciunile fundamentale expuse în ultimii ani” în economia și sistemul de guvernare al Republicii Moldova, precum lupta împotriva corupției, întărirea statului de drept și întărirea securității energetice.

Concret, 45 de milioane de euro vor fi acordați sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi.

Propunerea Comisiei Europene trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene pentru ca pachetul de asistență macro-financiară să ajungă în Republica Moldova.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW