Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană a alocat României prima tranșă pentru achiziția a 37 de trenuri Alstom

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 august 2023 Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a anunțat luni, 28 august, alocarea a peste 52 de milioane de euro pentru sprijinirea achiziţionării a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din România, contract aflat în derulare de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară cu producătorul Alstom.

Astfel, Comisia Europeană precizează că introducerea acestor rame electrice de ultimă generaţie, cu o capacitate de minimum 300 de călători pe tren, va îmbunătăţi conectivitatea şi confortul călătorilor şi va reduce emisiile generate de transporturi.

„Noile rame feroviare vor avea un impact pozitiv asupra întregii reţele feroviare din România. Sporirea frecvenţei şi a confortului călătoriilor, precum şi stimularea folosirii trenurilor sunt importante pentru coeziunea teritorială şi socială, facilitând accesul tuturor la locuri de muncă şi la serviciile publice. Acest lucru îmbunătăţeşte sustenabilitatea transporturilor, contribuind astfel la tranziţia verde. Politica de coeziune acţionează împreună cu autorităţile române pentru a pune în aplicare obiectivele Pactului verde european”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a încheiat, în martie 2022, cu subsidiara din România a gigantului francez Alstom un contract pentru furnizarea a 20 de trenuri electrice de lung parcurs. Șase luni mai târziu, ARF a suplimentat comanda către Alstom pentru alte 17 trenuri.

37 de trenuri Alstom, așteptate să sosească în România

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a încheiat, în martie 2022, cu subsidiara din România a gigantului francez Alstom un contract pentru furnizarea a 20 de trenuri electrice de lung parcurs. Șase luni mai târziu, ARF a suplimentat comanda către Alstom pentru alte 17 trenuri.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei fără TVA.

Termenul de livrare a primului tren, conform contractului, este la finalul anului 2023, în vreme ce cel pentru furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024.

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune. Unitățile dispun de un sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și 2, sistem național PZB90 și sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro și pentru călători cu dizabilități, precum și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.

Ramele electrice RE-IR vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale țării, dar vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Comentarii