Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia de la Veneția încă nu a primit de la Guvernul României solicitarea de revocare a lui Tudorel Toader

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 19 mai 2020 Etichete: , ,

Guvernul nu a trimis la Comisia de la Veneția solicitarea de retragere a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, în urma deciziei CEDO în cazul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Practic, nu știm de nicio solicitare a autorităților române de demitere a domnului Tudorel Toader din Comisia de la Veneția”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Panos Kakaviatos, pentru Ziare.com.

Discuțiile despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Veneția au început după decizia CEDO în cazul fostei șefe a DNA.

Laura Codruța Kovesi a câștigat, marți, procesul de la CEDO intentat de ea în care a contestat revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit deciziei CEDO, Laurei Codruței Kovesi i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO):

„Este de acord cu temeinicia obiecției preliminare a Guvernului în ceea ce privește neepuizarea căilor de atac interne și o respinge;

Declară admisibilitățile reclamantului în temeiul articolului art. 6 al. 1 și al articolului 10 din convenție;

Consideră că a existat o încălcare a articolului art. 6 al. 1 din Convenție;

Consideră că a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție;

Consideră că nu este necesar să se examineze admisibilitatea și temeinicia plângerii în temeiul articolului 13 coroborat cu articolele art. 6 al. 1 și 10 din convenție.

Adoptată în limba engleză și notificată în scris la 5 mai 2020, în conformitate cu articolul 77 §§ 2 și 3 din Regulamentul Curții”.

În seara zilei în care a fost dată decizia, Ministerul Justiției a propus Guvernului României eliberarea fostului ministru Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, conform unui comunicat al Ministerului Justiției.

Chiar dacă premierul Ludovic Orban a declara în acea perioadă faptul că Tudorel Toader nu mai poate reprezenta România în Comisia de la Veneția, solicitarea de revocare nu a fost trimisă.

”Tudorel Toader este o rușine pentru România și nu cred că România mai poate fi reprezentată în Comisia de la Veneția de un exponent al agresiunii comise de Dragnea împotriva drepturilor cetățenilor așa cum a fost Tudorel Toader. Nu mai are ce să caute într-o Comisie care stabilește standarde la nivel european.”, declara Ludovic Orban.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *