Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia de educație din Camera Deputaților a finalizat dezbaterile la legea învățământului preuniversitar / Noi schimbări la admiterea la liceu și la Bacalaureat

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 27 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a aprobat, în seara zilei de miercuri, 26 aprilie, proiectul Legii învățământului preuniversitar, din pachetul legislativ privind noile legi ale educației. Proiectul de lege urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, prima sesizată, iar mai apoi trebuie să treacă și de Senat. Cel mai controversat amendament votat de deputați este introducerea Religiei ca disciplină opțională la examenul de Bacalaureat. 

Deputații din Comisia pentru învățământ continuă însă discuțiile pe tema reformelor din educație propuse de ministrul Ligia Deca, întrucât începând de vineri, 28 aprilie, vor dezbate amendamentele propuse la Legea învățământului universitar.

Ce se schimbă la Bacalaureat

În cadrul dezbaterilor din comisia de educație, deputații au votat mai multe schimbări la examenul maturității.

Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică, fizică, chimie sau biologie, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane studiate. Notarea se va face pe sistem admis/respins.

În plus, față de formula de acum, la Bacalaureat se vor da două probe de competențe lingvistice – limbă străină 1, limbă străină 2.

Cea mai controversată schimbare adusă la examenul de Bacalaureat a fost votată de comisie în ultima zi de dezbateri, când deputații au aprobat introducerea Religiei ca disciplină opțională la examen, pentru absolvenții de la specializările filologie și științe sociale. Dacă legea intră în vigoare în această formă, aceștia ar putea alege să susțină examenul la Religie în cadrul probei E, proba la alegere a profilului și specializării.

Astfel, liceenii de la filologie ar avea de ales dintre Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

De asemenea, elevii de la specializarea științe sociale ar putea alege dintre Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

Modificările aduse la Bacalaureat prin noile legi ale educației vor intra în vigoare cel mai devreme în 2027, dacă legea e adoptată în Parlament până la finalul acestui an școlar.

Examen de admitere la liceu, pentru 50% dintre locuri

Noile legi ale educației introduc dubla admitere la liceu. Liceele din țară, cu cea mai mare concurență, vor putea să organizeze propriul concurs de admitere pentru cel mult 50% dintre locuri. În varianta aprobată de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri.

Modificările ar urma să se aplice pentru copiii care intră în septembrie 2023 în clasa a V-a, iar examenul de admitere la liceu ar urma să aibă loc după Evaluarea Națională.

Nota la Evaluarea Națională va reprezenta un procent la media de admitere, procent la latitudinea liceelor.

Alte amendamente aprobate

Exmatricularea ar putea fi din nou introdusă în sistemul de învățământ, după ce Comisia a adoptat un amendament în acest sens. Amendamentul a fost propus de coaliția de guvernare, în contextul „valului” de incidente din școlile românești, de la atacuri cu cuțitul până la hărțuirea sexuală a profesorilor.

De asemenea, Agenția Națională Antidrog (ANA) ar putea să intervină în mod obligatoriu în școlile din România, pentru prevenirea consumului de droguri, au mai stabilit deputații din comisie.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii