Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia de apărare a Parlamentului finlandez recomandă aderarea ţării la NATO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 mai 2022

Comisia de apărare a Parlamentului finlandez a transmis marți, 10 mai, că aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru securitatea națională a țării. Recomandarea vin cu doar câteva zile înainte de decizia Finlandei de a-şi depune sau nu candidatura pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică. 

Aderarea Finlandei la NATO ar crea un factor de descurajare semnificativ în fața agresiunii rusești împotriva țării, a precizat comisia de apărare într-un comunicat.

Președintele Comisiei pentru apărare, Petteri Orpo, a declarat, citat de Forbes, că Finlanda are o „bază bună de capacități de apărare, dar acestea nu sunt suficiente pentru a aborda noua situație de securitate după invazia Rusiei în Ucraina”.

Orpo a mai declarat că aderarea la NATO ar consolida „capacitatea națională de apărare a Finlandei cu sprijinul resurselor militare semnificative ale Uniunii”. În total, 10 comisii parlamentare vor oferi recomandări privind aderarea la NATO.

Finlanda este un partener al NATO – nu un membru cu drepturi depline – ceea ce înseamnă că nu este acoperită de acordul de securitate al alianței care prevede că „un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților”, des invocatul articol 5 al tratatului.

În cazul în care Finlanda solicită aderarea, procesul va dura probabil câteva luni de zile, dacă nu ani, deoarece țările care doresc să devină membre trebuie să treacă prin discuții oficiale cu liderii NATO și să obțină aprobarea tuturor celor 30 de țări membre – deși procesul ar putea merge mai repede decât în cazul altor țări, deoarece secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda îndeplinește deja standardele alianței în ceea ce privește instituțiile de securitate.

Președintele finlandez Sauli Niinistö este așteptat să anunțe joi, 12 mai, decizia țării privind aderarea la NATO, iar ministrul finlandez de externe a indicat luna trecută că Suedia ar putea lua o decizie la câteva zile după anunțul Finlandei.

Foto: Facebook/ NATO

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *