Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisarul european pentru Economie, vizită în România / Ce a discutat Paolo Gentiloni cu președintele Klaus Iohannis

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 martie 2022

Comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni, se află luni și marți, 28, respectiv 29 martie, în România, vizită în cadrul căreia a purtat o serie de discuții cu mai mulți oficiali români, printre care se numără președintele Klaus Iohannis, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Dan Vâlceanu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Situația generată de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, din perspectiva impactului economic la nivelul Uniunii Europene,  gestionarea fluxurilor de refugiați, situația din Republica Moldova, prețurile la energie, stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, dar și situația bugetară a României au fost principalele teme abordate de Paolo Gentiloni și Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Comisarul european a exprimat deschiderea Comisiei Europene de a lucra cu autoritățile române pentru a sprijini, inclusiv în plan financiar, eforturile naționale generate de actuala situație și pentru a identifica noi resurse disponibile”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Totodată, Gentiloni a subliniat că PNRR trebuie să fie implementat de autoritățile române ca sursă de creștere economică.

De asemenea, oficialul european a precizat că Uniunea Europeană trebuie să investească în sectorul energetic și în apărarea comună, în strânsă conexiune cu NATO, ca modalități de a răspunde provocările actuale și de a asigura autonomia Uniunii”, mai arată sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că a cerut Comisiei Europene flexibilitate în ceea ce privește fondurile europene neaccesate în perioada 2014-2020, pentru a putea fi folosite în gestionarea crizei de refugiați.

Totodată, șeful statului a transmis că așteaptă propunerile Comisiei Europene legate de soluțiile prin care vor fi limitate consecințele creșterii prețului la gaz asupra prețurilor la electricitate.

Liderul de la Cotroceni a mai insistat ca Republica Moldova să primească un pachet ce vizează sprijin umanitar și financiar pentru gestionarea frontierelor și în domeniul energetic.

Președintele României a făcut referire și la stadiul implementării de către România a Planului Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a explicat decizia României privind creșterea cheltuielilor militare, solicitând flexibilitate în abordarea regulilor bugetare”, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Întâlniri cu miniștrii Vâlceanu și Câciu

Tot luni, Paolo Gentiloni a avut o serie de întâlniri cu doi miniștri din Guvernul condus de Nicolae Ciucă: Adrian Câciu și Dan Vâlceanu.

La finalul întâlnirii cu Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, comisarul european a menționat că România ar putea înregistra o creștere economică puternică pe parcursul anului 2022, de aproximativ 4%, ce ar putea fi afectată, în schimb, de impactul războiului, potrivit Agerpres.

Acesta a mai adăugat că se observă o criză în domeniul energiei și al mărfurilor alimentare și că există perturbări ale lanțurilor de aprovizionare.

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vâlceanu, a transmis, la finalul discuției cu Paolo Gentiloni, că implementarea PNRR în România se desfășoară conform calendarului, deși sunt posibile „mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată”.

Comisarul a abordat și subiectul decarbonării, iar România merge mai departe cu planul său de investiții în energie, profitând de sumele din Fondul de Modernizare. Totodată, am transmis că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene își exercită pe deplin rolul de implementare și monitorizare pe care-l are, lucrând activ cu toate instituțiile cu sarcini în PNRR”, a scris Dan Vâlceanu, pe Facebook, la finalul întâlnirii cu Paolo Gentiloni.

Comisarul european pentru Economie a discutat pe marginea PNRR și cu președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Am insistat asupra necesității relaxării regulilor privind deficitul bugetar, a prelungirii cu încă un an a posibilității de absorbție a banilor europeni aferenți exercițiului financiar 2014-2020, dar și în privința flexibilizării PNRR, pentru a face față provocărilor actuale, în mod special pe componenta investițională”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Totodată, Paolo Gentiloni a vizitat și Gara de Nord din București, unul dintre cele mai importante centre de refugiați din țară.

Marți, comisarul european pentru Economie va susține un discurs în deschiderea conferinței The Economist Romania Business & Investment Roundtable. Ulterior, va avea o întâlnire și cu premierul Nicolae Ciucă.

Sursă foto: Presidency

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/comisarul-european-pentru-economie-vizita-in-romania-ce-a-discutat-paolo-gentiloni-cu-presedintele-klaus-iohannis/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/comisarul-european-pentru-economie-vizita-in-romania-ce-a-discutat-paolo-gentiloni-cu-presedintele-klaus-iohannis/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/comisarul-european-pentru-economie-vizita-in-romania-ce-a-discutat-paolo-gentiloni-cu-presedintele-klaus-iohannis/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *