Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Comandament special la ANPC pentru Black Friday: Ne dorim să împiedice transformarea în Ziua Păcălelilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a fost înființat Comandamentul Special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă, 24 din 24 de ore a ofertelor din această perioadă.

Comandamentul, a cărui strategie de funcționare a fost stabilită în urma unei videoconferințe cu toți comisarii șefi și comisarii șefi adjuncți din țară, este coordonat de Paul Anghel, șef al Direcției de Control și Supraveghere.

„Am decis înființarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au furat startul campaniei de reduceri. Așa cum am spus de fiecare dată, manifestăm toleranță zero față de orice abatere de le legislația în domeniu. Ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălellilor”, a declarat președintele ANPC, Claudiu Dolot.

Ce reguli trebuie să respecte comercianții

Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, arată ANPC, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, bf@anpc.ro, la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document care poate fi de folos.

Altex – primul „client” al ANPC de Black Friday

Protecția Consumatorilor a amendat operatorul Altex cu 50.000 lei și a propus ca măsură complementară suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

Pe 9 noiembrie, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că firma promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site

Într-o comunicat transmis presei, reprezentații Altex au afirmat, „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW