Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Colegiul Medicilor București: Numărul medicilor oncologi în sistemul public de sănătate este insuficient

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 februarie 2023 Etichete: ,

Una din marile probleme în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi în sistemul public de sănătate, a avertizat președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

„Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aștepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte și să îngrijească un număr foarte mare de pacienți oncologici. Medicii oncologi sunt puțini în comparație cu numărul foarte mare de cazuri de cancer și complexitatea formelor, unele foarte grave”, a afirmat Cătălina Poiană.

În egală măsură, președintele Colegiului Medicilor București a atras atenția asupra necesității timpurii a bolii pentru ca șansele de supraviețuire să fie mai ridicate.

„Din nefericire de foarte multe ori în România, cancerul este depistat destul de târziu. Avem nevoie de screening și depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienți în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic”, a transmis Cătălina Poiană.

Pe de altă parte, medicul Cătălina Poiană a vorbit despre necesitatea abordării multidisciplinare.

„Și bineînțeles, să nu uităm de importanța tumor board-ului care este esențial în managementul eficient al cancerului.  Oncologia astăzi înseamnă și o abordare multidisciplinară în funcție de specificul fiecărui diagnostic oncologic”, a afirmat Cătălina Poiană.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW