Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


#Colectiv | Fără răspuns, după 6 ani de la tragedia care a luat 65 de vieți. Care este stadiul procesului

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 30 octombrie 2021

Pe 30 octombrie 2015, un incendiu izbucnit într-un club din Capitală, ce a luat 65 de vieți și a rănit zeci de persoane, s-a transformat într-o tragedie fără precedent în istoria post-decembristă. Șase ani mai târziu, judecătorii Curții de Apel București încă sunt așteptați să dea decizia definitivă în procesul #Colectiv, după luni de amânări.

Procesul încă se judecă la Curtea de Apel București, iar ultimul eveniment major a avut loc la termenul din iunie, data inițială la care judecătorii ar fi trebuit să se pronunțe definitiv.

Atunci, la termenul din 14 iunie, după ce nu s-au putut pune de acord asupra schimbării încadrării juridice pentru funcționarii trimiși în judecată, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, dosarul a fost împărțit în două. Doar că, după doar două zile, la termenul din 16 iunie, magistrații au decis să le reunească.

Contre între judecător și procuror în sala de judecată

La termenul din 15 iunie, după ce dosarul a fost disjuns, judecătorul Alina Pretoria Dumitrache i-a transmis procurorului DNA că nu mai are ce căuta în sală.

Este o hotărâre nelegală fără participarea Direcției Naționale Anticorupție”, a spus procurorul de caz, menționând că are un ordin al Parchetului General ce îi permite acest lucru.

Vizibil nervoasă, judecătoarea a suspendat ședința și a avut o ieșire bizară la adresa celor prezenți în sală, printre care victimele și familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Ați înnebunit sau ce? Am si eu o limită(…)Până vin înapoi, avocații să vorbească între ei și când vin eu să nu mai vorbească nimeni”, le-a transmis persoanelor prezente în sala de judecată.

Contrele dintre judecătorii Curții de Apel București și procurorul Direcției Naționale Anticorupție au continuat, chiar dacă procesul a fost suspendat pentru puțin timp.

Doamna procuror, vă rugam sa părăsiți sala. Ne asumăm noi, judecătorii”, a fost mesajul judecătorilor.

Procurorul DNA a rămas în sală, însă nu la masa procurorului, ci în ultima bancă, printre oameni.

Ulterior, s-a ivit nevoia unei concluzii a Direcției Naționale Anticorupție, iar judecătoarea l-a chemat înapoi pe procuror din ultima bancă. Toată sala a aplaudat.

Tensiunile dintre judecători și procurorul DNA au ajuns și pe masa Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii din CSM au cerut revocarea procurorului de caz, Melinda Diaconescu, din DNA, doar că cererea a fost refuzată de procurorul-șef Crin Bologa.

Ulterior, Secția pentru procurori din cadrul CSM a admis, în unanimitate, cererea de apărare a independenței înaintată de procurorul DNA, iar procurorii Parchetului General anunțau că vor formula o plângere prealabilă împotriva Hotărârii adoptată de judecătorii din CSM.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, în primă instanță, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

În motivarea deciziei, magistratul susține că atitudinea celor vizați în dosar constă în ”lăcomie” și ”iresponsabilitate”. Mai mult decât atât, el arată că tragedia este o urmare a unor infracțiuni în lanț.

”Atitudinea subiectiva a inculpatilor nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii.Inculpatii -desi unii sunt educati in conditiile unei societati in tranzitie, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor-au adoptat o atitudine de negare, ,,invocand,, pretinsa vinovatie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autoritati (…), dar si calitatea legii”, se arată în documentul Tribunalului București.

Daniela Niță, unul dintre reprezentanții firmei de artificii, a murit în august 2021.

Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW