Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Colectarea selectivă în București/ Viceprimar: E ridicol să dai amenzi când trebuie să dai la 99,9% din populație. Eu vă garantez că nu se va da nicio sancţiune

By Madalina Balaceanu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 11 iulie 2019 Etichete: , , ,

La 1 iulie 2019 a intrat în vigoare legea conform căreia cine nu colectează selectiv va primi amenzi mari. Normele Uniunii Europene obligă România să ajungă până în anul 2020 la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de minimum 50%. Jurnaliștii mainnews.ro au consultat primarii sectoarelor din Capitală pentru a afla cum se implementează legea. În majoritatea cazurilor, dau vina pe cetățeni: nu știu să colecteze selectiv.

În realitate, nu în toate sectoarele din București există pubele pentru colectare selectivă, iar în unele cazuri operatorii de salubritate nu sunt pregătiți.

Conform cifrelor centralizate de Eurostat, în 2015, din 272 de kilograme de deșeuri menajere generate într-un an de un român, doar 3% reciclează.

Viceprimarul Sectorului 2: Vă garantez că nu se va da nicio amendă

În Sectorul 2, colectarea selectivă nu există. Reprezentanții primăriei recunosc că, deși există câteva pubele, firmele de salubritate nu ridică deșeurile cu mașini diferite.

„Erau puse doar niște containere pe stradă doar în scopul imaginii. Din acele containere, gunoaiele se luau cu aceeași mașină, fiindcă firma care le ridica nu aveam contract să le ia cu mașini diferite, era doar un exercițiu de imagine, nimeni nu colecta selectiv”, spune Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

„Chiar dacă legislația spune că trebuie pe cinci fracții și e obligatoriu, dar real nu face nimeni asta, să fim ipocriți și să ne mințim dând o lege pe care nu o respectă nimeni, nu facem decât să ne acoperim pe hârtie și în realitate nu facem nimic.(…)E ridicol să dai amenzi când trebuie să dai la 99,9% din populație. Eu vă garantez că nu se va da nicio amendă”, a mai explicat acesta.

Lipsa de măsuri este motivată de reprezentanţii Sectorului 2: Nici 5% dintre români nu colectează selectiv, iar mentalităţile sunt greu de schimbat.

„Realitatea este că dacă 5% dintre români colectează selectiv ar fi bine, dar nu cred că avem nici acest procent, să dăm legi care știm că de fapt nu se aplică, și după să ne facem că nu îi vedem pe cei care nu o aplică e un demers care nu ne duce nicăieri”, susține Dan Cristian Popescu.

Primarul Sectorului 1: Oamenii nu aruncă separat

Şi primarul din Sectorul 1 invocă aceeaşi problemă: lipsa de interes a oamenilor.

„Colectarea selectivă este în vigoare prin Romprest. Pe străzi veți vedea două tipuri de containere: fracția umedă și fracția uscată, unde oamenii își pun, și nu își pun separat. Problema pe care o avem este următoarea: oamenii nu aruncă separat, și este foarte greu să verificăm în fiecare container. De aceea, în viitor intenționăm să realizăm un sistem smart, în care pubelele vor avea senzori și vom fi alertați în cazul în care cineva nu colectează selectiv”, a declarat Daniel Tudorache.

Potrivit primarului, în Sectorul 1 sunt demarate campanii de conștientizare, pentru a învăța cetățenii să colecteze selectiv:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sectorul 6 va adopta o hotărâre pentru aplicare de amenzi

În Sectorul 6 al Capitalei, în cadrul asociaților de proprietari, colectarea se realizează pe două fracții: umedă și uscată, iar materialele din fracția uscată sunt prelucrate într-o stație modernă de sortare de la marginea sectorului. Soluția implementată este următoarea: dacă depășesc pragul de 50% deșeuri reciclabile, colectate corespunzător, locatarii beneficiază de taxă zero la factura de gunoi. Potrivit reprezentanților primăriei, peste 600 de asociații din cele 2000 în sector sunt deja înscrise în programul „Taxa Zero”.

Societatea de salubrizare autorizată în Sectorul 6 are mașini dedicate fracției uscate, adică deșeurilor reciclabile.

„Chiar dacă din anumite locuri colectarea acestora se face împreună, de exemplu, din coșurile de gunoi amplasate pe domeniul public, ele sunt ulterior separate la stația de sortare a sectorului”, explică reprezentanţii primăriei Sectorului 6.

Consiliul local Sector 6 va dezbate Proiectul de Hotărâre privind aprobarea tarifelor diferențiate pentru gestionarea deșeurilor de către beneficiarii serviciului de salubritate, precum și a sancțiunilor aplicate în cazul în care beneficiarii serviciului nu vor colecta selectiv.

„ Sancțiunile prevăzute sunt următoarele: 1.000 – 2.000 de lei pentru persoane fizice și 20.000 – 40.000 lei, pentru persoane juridice ”, transmite Primăria.

Primăria Sectorului 4 promite că va amplasa containere pentru colectare selectivă

În Sectorul 4, potrivit reprezentanților primăriei, au fost amplasate recipiente destinate colectării selective a deșeurilor în zonele aglomerate.

„Începând cu data de 8 iulie, operatorul de salubrizare a început amplasarea unor recipiente moderne pentru colectarea selectivă a deșeurilor, acestea având un sistem securizat de închidere, pentru menținerea curățeniei în vecinătatea lor”, susțin aceștia.

Compania de salubrizare este obligată să ofere cetățenilor, pe lângă containerele necesare, și saci necesari activității de precolectare separată a deșeurilor, spune primăria.

„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, autoritatea publică locală va amenaja spațiile de precolectare destinate colectării deșeurilor aflate pe domeniul public. Acestea vor fi dimensionate, astfel încât să permită și amplasarea recipientelor pentru colectarea selectivă, vor fi prevăzute cu canalizare pentru spălarea recipientelor și a amplasamentului, iar accesul în incintă se va face pe o poartă metalică pe bază de încuietoare cu cifru. Spațiile astfel amenajate vor fi delimitate și semnalizate corespunzător, eliminându-se poluarea mediului înconjurător și totodată obținându-se un perimetru zonal mult mai igienic”, potrivit unui răspuns al Primăriei Sectorului 4.

Robert Negoiță: Încă nu avem pubele pentru reciclare în tot sectorul

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susține că 70% din sector este acoperit de pubele speciale supraterane dedicate colectării selective și promite că, în câteva luni, acestea vor fi în toate zonele.

„ Cetățenii din sectorul 3 colectează selectiv de ceva timp, dar încă nu avem pubele pentru reciclare în tot sectorul”, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

Primăria Sectorului 5 nu a răspuns solicitărilor mainnews.ro până la momentul publicării ştirii.

Sursa Photo: Ecotic.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 72186 more Information on that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/colectarea-selectiva-in-bucuresti-viceprimar-e-ridicol-sa-dai-amenzi-cand-trebuie-sa-dai-la-999-din-populatie-eu-va-garantez-ca-nu-se-va-da-nicio-sanctiune/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *