Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Codul Rutier ar putea fi modificat. Noi obligații pentru șoferi

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 februarie 2020 Etichete: , , ,

Potrivit unei propuneri legislative aflată în dezbatere la Senat, Codul Rutier s-ar putea modifica, iar șoferii români vor fi nevoiți să respecte încă o obligație.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR-minorități) Petrețchi Nicolae-Miroslav, prevede ca șoferii să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) și atunci când circulă pe timpul zilei, pe drumurile naționale.

Obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei există în prezent în Codul Rutier în vigoare, însă doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri express sau drumuri europene, nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale.

În schimb, potrivit legii, motocicliștii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.

În expunerea de motive, inițiatorul proiectului susține că tot mai multe state europene prevăd în legislația privind circulația pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărului de accidente.

„In momentul de fata, in tara noastra, conducatorii autovehiculelor au obligatia sa foloseasca luminile de intalnire sau pe cele de zi doar pe autostrazi, pe drumurile expres și pe cele nationale europene (E). Este cunoscut faptul ca numarul de kilometri ai autostrazilor, drumurilor expres si ai drumurilor nationale europene este mult prea mic in raport cu numarul total de kilometri de drumuri existente in tara noastră. Prognozele arata ca in 2025 numarul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile nationale din Romania se va dubla, fapt care, fara o completare a legislatiei actuale, va determina ca numarul accidentelor sa creasca, ceea va duce atat la marirea numarului de victime, cat si la afectarea intregii societati, ridicandu-se costurile socio-economice.
Consideram ca prezenta initiativa legislativă se inscrie in procesul continuu de implementare a legislatiei europene și completeaza prezenta O.U.G., venind in sprijinul participantilor la trafic, facandu-i sa observe in timp util autovehiculele care se deplaseaza pe drumurile nationale, ceea ce, pe de-o parte va reduce numarul accidentelor, iar, pe de alta, va mari siguranta rutiera din tara noastra”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW