Thursday, May 19, 2022
Jurnalism corect


Codul Administrativ, rediscutat de Guvern la cererea UDMR. Concesii privind folosirea limbii materne

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Guvernul va dezbate, miercuri, din nou, OUG privind codul administrativ, după ce UDMR și-a exprimat nemulțumirea cu privire la anumite prevederi, potrivit unor surse politice. Până în acest moment, codul nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Marți, premierul României a avut o întâlnire cu liderul UDMR pe această temă. Nemulțumirea transmisă de Kelemen Hunor se referă la articolul din OUG care reglementază modul în care poate fi folosită limba maternă în administrația locală.

Guvernul modifică din nou Codul Administrativ, la o săptămână după adoptare

”Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook după întâlnirea cu premierul.

Prin OUG de modificare a Codului Administrativ, s-a stabilit ca limba maternă să se poată folosi unde cetățenii populația minoritară este mai mare de 20%. Astfel, s-a eliminat prevederea care obliga la afișarea și în limba minorităților a denumirilor de parcuri, străzi sau piețe, în zonele unde populația minoritară este mai mare de 20%.

Surse politice susțin că nu se renunță la pragul de 20%, însă guvernul ar urma să facă o concesie : unde populația minoritară e sub acest procent, decizia folosirii limbii materne poate fi luată de Consiliul local.

Impactul bugetar al pensiilor șefilor administrațiilor locale – aproape 200 milioane lei pe an

Impactul bugetar pentru pensiile primarilor și șefilor de Consilii Județene, după adoptarea OUG, este curprins între 170 – 200 milioane pe an.

Banii ar urma să fie plătiți din bugetele locale, iar prima tranșă va fi achitată în octombrie.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW