Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de viituri pe râuri din şase judeţe: este valabil începând de marți

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Hidrologii au emis un avertisment Cod galben referitor la posibile viituri pe anumite tronsoane de râuri din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Gorj, Sibiu, Vâlcea și Argeș. Acest avertisment este valabil până miercuri după-amiază.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), datorită precipitațiilor prognozate, topirii zăpezii din zonele montane înalte și propagării, hidrologii au instituit un Cod galben pentru viituri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, pe râurile din șase județe ale țării.

Avertismentul este în vigoare începând de marți, de la ora 21.00, până miercuri, la ora 16.00, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza (județul Maramureș) și Someșul Mare (județul Bistrița-Năsăud).

Același cod va afecta râurile din bazinele hidrografice: Jiu (județul Gorj), Gilort (județul Gorj), Olt (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș) și Olteț (județele: Gorj și Vâlcea), miercuri, între orele 6.00 și 16.00.

Avertismentul hidrologic vizează în special fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.

foto: Apele Române

Comentarii