Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de instabilitate atmosferică în jumătate de țară / Averse și descărcări electrice în București

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 august 2023

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi, 24 august, o avertizare de Cod galben pentru instabilitate atmosferică în regiuni extinse din România. Avertizarea este valabilă pe parcursul întregii zile în sudul şi estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei, vestul şi nordul Munteniei, precum şi în zonele de munte.

Următoarele județe sunt afectate de acest Cod galben: Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

În aceste regiuni, se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică, caracterizate prin intensificări ale vântului cu rafale între 55 și 70 km/h, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și posibil grindină. Cantitățile de apă vor fi semnificative, variind între 20 și 25 l/mp și izolat chiar peste 30 – 40 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare.

Meteorologii avertizează că evenimentele de instabilitate atmosferică pot apărea pe arii restrânse și în restul regiunilor din România.

În București, valul de căldură se va menține în următoarele zile, cu temperaturi maxime așteptate în jurul valorilor de 34 – 35 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi în jurul valorilor de 19 – 21 de grade Celsius.

Prognoza specială emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie indică că, în ciuda căldurii persistente, în a doua parte a zilei de joi și în timpul nopții se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Indicele temperatură-umezeală (ITU) este prognozat să depășească pragul critic de 80 de unități, indicând condiții potențial inconfortabile din punct de vedere termic și al umidității.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW