Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de furtuni, în zece judeţe din Oltenia, Banat, Crişana şi vestul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali

By news.ro , in Stirile zilei , at 26 iunie 2024

Zece judeţe din jumătatea vestică a Olteniei, Banat, Crişana şi vestul Transilvaniei, precum şi din zona Carpaţilor Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali se află, până joi dimineaţă, sub atenţionare Cod galben de furtuni, cu ploi torenţiale, vânt, descărcări electrice şi grindină. Miercuri, nouă judeţe din Oltenia, Muntenia, Banat şi municipiul Bucureşti se află sub incidenţa unui Cod galben privind val de căldură persistent şi disconfort termic, temperaturile ajungând la 34-35 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă de miercuri, de la ora 13.00, până joi, la ora 6.00, în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi în unele zone ale judeţelor Cluj şi Alba.

”În jumătatea vestică a Olteniei, în Banat, Crişana şi vestul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…35 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, au transmis meteorologii.

O altă atenţionare Cod galben, care vizează un val de căldură persistent şi în extindere, disconfort termic ridicat, este în vigoare miercuri, în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti.

Astfel, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei şi Munteniei şi se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menţine ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

În zona municipiului Bucureşti, de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 6.00, valul de căldură şi disconfortul termic ridicat se vor menţine, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Foto: ANM

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW