Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Coaliția a decis cum va rezolva criza prețurilor la gaze și energie electrică / Măsurile, anunțate de premierul Nicolae Ciucă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 ianuarie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la finalul ședinței coaliției de luni, 17 ianuarie, că Guvernul va adopta, cel mai târziu săptămâna viitoare, o Ordonanță de Urgență care să cuprindă măsurile decise de liderii PNL-PSD-UDMR, pentru criza prețurilor la energie electrică și gaze.

Plafonul pentru energia electrică va scădea, de la 1 leu/kw, la 0.8 lei/kw, iar limita consumului va crește de la 300 de kw, la 500 de kw.

Reiese o compensare de 0,291 lei/kw, ceea ce înseamnă că la  consumator se va percepe 0,68lei/kw”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței coaliției.

În ceea ce privește consumatorii mari, non-casnici, prețul va fi plafonat la 1 leu/kw.

La consumul de gaz, plafonul va scădea, de la 0,37 de lei/kw, la 0,31 de lei/kw, iar limita de consum pentru 5 luni de zile crește, de la 1.000 de kw, la 1.500 de kw.

Se va aplica un discount de 40%, ceea ce înseamnă o creștere de la 33% la 40%, asigurându-se un preț de 0.221 lei/kw”, susține premierul.

Totodată, în cazul IMM-urilor, școlilor, spitalelor, bisericilor și antreprenorilor din industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 de lei/kw.

În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie ștornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a adăugat Nicolae Ciucă, menționând că au fost emise peste 1 milion de facturi greșite.

Prim-ministrul a precizat că măsurile menționate se vor aplica de la 1 februarie, până pe 31 martie. Impactul măsurilor este de 3 miliarde de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *