Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Co-președintele Grupului de lucru pentru mass-media din Parlamentul European: Lukașenko a depășit ultimele linii roșii în relațiile cu UE / Renew Europe cere ca avioanele europene să nu mai survoleze Belarus

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 mai 2021

Ramona Strugariu, co-președintele Grupului de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, a transmis o scrisoare liderilor Consiliului European și Comisiei Europene, prin care cere acțiuni „imediate și ferme”, după ce jurnalistul Roman Protașevici a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk. În paralel, Renew Europe cere ca avioanele europene să nu mai survoleze Belarus. 

Condamnăm deturnarea zborului Ryanair FR4978, răpirea și arestarea jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei sale, Sofia Sapega, și cerem eliberarea imediată a acestora. Lukashenko a depășit, prin gestul de ieri, ultimele linii roșii în relațiile cu Uniunea Europeană, punând în pericol viața celor 171 de pasageri aflați la bordul aeronavei și a personalului navigant. Astfel de acte de terorism de stat nu pot fi tolerate, iar acest act de răpire şi piraterie nu poate rămâne fără consecințe dure și fără noi sancțiuni aplicate regimului ilegitim de la Minsk. Lukashenko trebuie izolat imediat”, a scris europarlamentarul Ramona Strugariu, pe Facebook.

Europarlamentarul USR PLUS susține că spațiul aerian al Belarusului nu mai este sigur pentru aeronavele civile și cere suspendarea zborurilor de pasageri care tranzitează țara și închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele înregistrate în Belarus.

Avem nevoie de un răspuns unitar şi clar la această situație, care să descurajeze orice tentativă similară viitoare. Democrația, dreptul la liberă exprimare și libertatea presei sunt elemente fundamentale pentru Uniunea Europeană, iar apărarea lor trebuie să fie efectivă şi imediată. Nu mai e nimic de negociat sau de discutat cu Lukashenko”, este concluzia co-președintelui Grupului de lucru pentru mass-media din Parlamentul European.

Renew Europe: Avioanele europene să nu mai survoleze Belarus

În paralel, membrii grupului Renew Europe, din care fac parte europarlamentarii USR-PLUS, cer ca avioanele europene să nu mai survoleze Belarus.

Europarlamentarii numesc explicit aterizarea forțată la Minsk a aeronavei unei companii europene ce zbura de la Atena la Vilnius ”un act de piraterie care încalcă în mod flagrant prevederile Convenției de la Chicago” și vor ca UE să se alăture demersurilor de excludere a țării conduse de Alexander Lukashenko din Organizația Internațională a Aviației Civile. Totodată, membrii celor două comisii parlamentare solicită ca Agenția Europeană de Siguranță a Aviației să prezinte de urgență un raport privind cazul avionului deturnat, iar ”indivizii și entitățile responsabile pentru aterizarea forțată în mod ilegal” a aeronavei să fie sancționați fără întârziere”, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR-PLUS.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe susține că membrii celor două comisii, pentru Afaceri externe și Transport și turism, au stabilit aceste cerințe duminică seară.

Ieri(n.r. duminică) Uniunea Europeană a fost atacată și am considerat că trebuie să fie scris negru pe alb într-o poziție oficială. Deturnarea unui avion european plin cu civili cetățeni europeni este pur și simplu un atac asupra UE – iar escorta militară sub care a fost pusă aeronava nu lasă loc de interpretări. Uniunea Europeană nu poate tolera această sfidare în formă continuată din partea regimului Lukashenko. Cu atât mai mult cu cât cetățenilor europeni li s-au încălcat flagrant drepturile și au fost chiar puși în pericol”, a declarat Vlad Gheorghe, citat în comunicatul transmis de USR-PLUS.

Ambasadorii statelor NATO ar urma să dezbată marți cazul avionului aterizat forțat în Minsk, în timp ce pe agenda ședinței Consiliului European de luni ar urma să se discute sancțiuni pentru Belarus.

Directorul companiei comerciale care opera zborul deturnat a denunțat și el un act de ”piraterie”, iar pe rețelele sociale circulă mii de mesaje care solicită autorităților din Belarus eliberarea disidentului reținut, Roman Protasevich și a partenerei sale, arestată alături de acesta ieri pe aeroportul din Minsk”, potrivit sursei citate.

Context

Zborul Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat duminică de autoritățile din Bielorusia și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Roman Protașevici.

Acesta era căutat în țara sa natală pentru implicare în manifestațiile de protest organizate pentru înlăturarea de la putere a lui Aleksandr Lukașenko, dictatorul care conduce cu mână de fier Bielorusia din anul 1994.

Roman Protașevici a lucrat pentru Radio Europa Liberă și este fondatorul canalului de Telegram Nexta, cu 1,7 milioane de urmăritori. Acesta a fost reținut imediat după aterizarea aeronavei Boeing 737-800 la Minsk.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW