Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


CNS Cartel Alfa amenință cu proteste. Sindicatul vrea modificarea unui proiect de lege care vizează sporurile salariaților

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 decembrie 2019 Etichete: ,

Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel Alfa cere Guvernului Orban eliminarea din proiectul de lege privind  măsurile fiscal-bugetare articolele referitoare la modificarea modului de calcul al sporurilor. Sindicatul acuză faptul că aceste modificări  afectează grav drepturile unor categorii largi dintre salariați.

Până acum, sporurile erau calculate ca un procent din salariu și, implicit, creștea odată cu salariul de bază.

Mai nou, noua variantă ar fi ca sporurl să reprezinte o sumă fixă, respectiv 15% din salariul minim brut pe economie, adică în jur de 300 de lei. Modificarea formulei de calcul ar putea fi introdusă printr-o modificare a OUG 114/2018.

De acest spor beneficiază majoritatea salariaților din administrația centrală și locală.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege PL-x nr. 669/2019 – Proiect de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, însă fără consultări, spun sindicaliștii.

“Având în vedere faptul că Guvernul, angajându-și răspunderea, a înaintat Parlamentului proiectul de lege(…)Luând în considerare că acest proiect de act normativ nu a făcut obiectul nici unei comisii de dialog social și nici a unei minime dezbateri publice;

Întrucât acest proiect de lege cuprinde prevederi care afectează grav drepturile unor categorii largi dintre membrii noștri – salariați ai sistemului de sănătate și ai sistemului de asistență socială, schimbând radical principiile de acordare a sporurilor, respectiv introducând prevederi în baza cărora anumite categorii de sporuri se vor calcula ca un procent de 25% din salariul minim, reducând astfel venituri salariale”, transmite CNS Alfa, printr-un comunicat de presă.

Cartel ALFA cere Guvernului eliminarea din proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare a articolelor referitoare la modificarea definiția sporurilor și modul de raportare al lor.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW