Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


CNN: Republicanii au obținut controlul Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor intermediare

By news.ro , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Republicanii vor câştiga controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor CNN, reuşind să atingă pragul de 218 locuri necesare pentru a avea majoritatea în camera inferioară a Congresului american.

Camera Reprezentanţilor are în total 435 de locuri şi toate au fost disputate în alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial care s-au desfăşurat la 8 noiembrie. Mandatul aleşilor din Camera Reprezentanţilor este de doi ani, iar democraţii obţinuseră controlul în 2020, odată cu alegerea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă.

Victoria republicanilor la alegerile de acum nu va fi însă pe măsura speranţelor pe care le aveau. „Valul roşu” pe care îl preconizau nu s-a materializat, dar reuşesc totuşi să aibă cu câteva mandate mai mult decât democraţii, ceea ce va pune piedici agendei interne a preşedintelui democrat Joe Biden. De asemenea, ar putea fi declanşate anchete asupra activităţii administraţiei, teoretic fiind posibilă inclusiv o procedură de impeachment împotriva şefului Casei Albe, aşa cum îşi doreau mulţi membri ai Partidului Republican înainte de alegeri.

Republicanii au depăşit în cele din urmă pragul de 218 locuri necesare pentru controlul camerei, dar asta a devenit evident abia la opt zile de la alegeri, fiind nevoie de numărarea voturilor până la ultimele districte, ceea ce subliniază performanţa sub aşteptări a partidului în alegerile de la jumătatea mandatului. Istoria şi logica politică arătau că acest scrutin ar fi trebuit să aducă o sancţionare mai puternică a preşedintelui Biden, după doi ani de mandat, şi, deci, a democraţilor.

Mai mult, sfidând gravitaţia politică, democraţii au păstrat Senatul după o campanie dominată de preocupările electoratului legate de inflaţia ridicată, dar influenţată, în unele locuri, de anularea de către Curtea Supremă – dominată de conservatori – a dreptului constituţional la avort. Mai există încă o cursă senatorială nerezolvată, în Georgia, care va fi decisă în urma unui al doilea tur de scrutin, în decembrie, şi care va determina câtă marjă va avea majoritatea democraţilor.

Victoria republicanilor în Camera Reprezentanţilor va pune capăt, în ianuarie, celui de-al doilea mandat de speaker al democratei Nancy Pelosi, al treilea om în stat. Majoritatea destul de limitată a republicanilor, mult sub aşteptările iniţiale, va face dificil pentru următorul lider al Camerei să gestioneze eventuale „rebeliuni” în sânul propriului grup parlamentar şi să păstreze disciplina de vot, notează CNN.

Totuşi, deşi este un rezultat mai puţin impresionant decât sperau liderii de partid, aceste alegeri de la mijliocul mandatului prezidenţial marchează o revenire la Washington a ideologiei şi a politicii haotice de tip Trump, având în vedere influenţa puternică pe care fostul preşedinte este probabil să o exercite asupra susţinătorilor săi republicani. Fostul preşedinte şi-a anunţat marţi seară candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024.

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW