CNCD s-a autosesizat pentru o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat pentru o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a. Despre eliminarea celor din urmă, ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, a afirmat cu o zi în urmă că este un „fake news”.
„Noi, CNCD, prin mine, ne-am autosesizat pe 2 articole din ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 privind criteriile generale de acordare a burselor: articolul 15 lit. d) – elevii din învățământul liceal proveniți din mediul rural nefiind incluși în acea prevedere a articolului. Dacă sunt într-o unitate școlară în altă localitate, nu pot beneficia de acea bursă de ajutor social. Ne-am autosesizat și pe acel articol 9 din ordin – elevii de clasa a V-a din învățământul gimnazial nefiind incluși în acordarea burselor de merit”, a spus Cătălina Olteanu pentru Edupedu.ro.
Conform acesteia, Ministerul Educației ar urma să primească o citare de la CNCD, urmând ca ministerul să trimită un punct de vedere. La final va avea loc ședința de deliberări.
Bursa rurală
Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural beneficiază în continuare de această bursă, în valoare de 200 de lei, potrivit actului normativ consultat de sursa menționată anterior.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut sâmbătă, 10 septembrie, o serie de precizări cu privire la bursele elevilor. Conform acestuia, acordarea burselor rurale către elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, dar ale căror familii au venituri mari, ar diminua suma de bani pe care Ministerul Educației o poate acorda elevilor care se confruntă cu lipsuri financiare.
„Reprezentanții politicianismului care solicita sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflați cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord!”, a scris ministrul de resort pe pagina sa oficială de Facebook.
Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia în continuare de asigurarea gratuității transportului, cât și de burse sociale. De cele din urmă beneficiază toți elevii aflați in dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical, conform ministrului.
Bursa de merit pentru clasa a V-a
De asemenea, același ordin elimină și bursa de merit pentru elevii de clasa a V-a, arată sursa menționată anterior.
„Art. 9. — Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a—a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”, conform ordinului.
În briefingul de presă susținut la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 14 septembrie, Cîmpeanu a explicat că procedura de acordarea a burselor a fost într-adevăr schimbată. Conform acestuia, până acum elevii de clasa a V-a puteau primi bursă de merit, în valoare de 200 lei elev/lună începând cu semestrul al II-lea. El a declarat că acum elevii de clasa a V-a primesc bursă de merit de 150 lei elev/lună, dar pe întreg parcursul anului școlar.
„Elevii de clasa a V-a beneficiază de bursă de studiu. Primesc aceste burse începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, elevii de clasa a V-a puteau primi burse doar în semestrul al II-lea. Bursele erau în valoare de 200 de lei, cele de merit. În acest moment, ei primesc burse de studiu timp de 150 de lei timp de 9 luni. Ce e mai convenabil?”, a întrebat retoric ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii