Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


CNCD condamnă public declarațiile controversate făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad, dar nu îl poate sancționa

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 noiembrie 2022 Etichete: ,

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu îl va sancționa pe premierul Ungariei, Viktor Orban, invocând „imunitatea jurisdicțională”, dar a condamnat public declarațiile făcute în vară la Tușnad, potrivit unei decizii adoptate miercuri, 16 noiembrie.

Condamnă public declarațiile în speță ale premierului Ungariei, pe care le califică ca fiind discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă”, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Consiliul pentru Combaterea Discriminării argumentează că Viktor Orban, în calitate de premier al Ungariei, „nu poate fi tras la răspundere” chiar dacă a avut un mesaj catalogat drept „discurs de ură”.

Concret, CNCD arată că este o instituție care o jurisdicție specială administrativă, în timp ce Orban este protejat de imunitatea jurisdicțională pe care o prevede orice funcție de reprezentant la nivel înalt al unui stat.

Imunitatea de jurisdicţie are caracter procedural(…)Această exceptare nu face să dispară regimul legal al obligaţiilor şi eventuala răspundere civilă, penală sau administrativă care izvorăşte din dreptul intern al statului al cărui cetățean este persoana vizată”, mai explică CNCD.

Astfel, Colegiul director al Consiliului susține că „se impune” ca hotărârea CNCD și dosarul să fie trimis autorităților competente din Ungaria „în vederea analizării faptelor imputate și a dispunerii măsurilor care se impun, după caz, în speță instituțiilor competente în domeniu din statul vecin”.

Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, 23 iulie, la un eveniment organizat de comunitatea maghiară din România de la Băile Tușnad, ocazie cu care a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus, printre altele, că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

La 6 zile după, președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție publică legată de discursul susținut de Orban. Șeful statului l-a acuzat pe premierul ungar că și-a bazat discursul pe teoria raselor, demers pe care l-a catalogat drept „eroare majoră, inadmisibil” și i-a criticat dur pe liderii UDMR.

În principiu, este greșit, o eroare majoră, inadmisibil, ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial. E o teorie de cea mai tristă amintire posibilă, nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe”, a fost reacția președintelui Klaus Iohannis.

Sesizarea la CNCD a fost depusă în august de Alexandru Muraru, deputat liberal și șef al PNL Iași, care menționa că „imunitatea diplomatică d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad”.

Sursă foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Comentarii