Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


CNCD acuză Ministerul Educației de discriminare în acordarea burselor elevilor

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) acuză Ministerul Educației de discriminare în acordarea burselor elevilor. Ministerul Educației a cerut ca bursele să fie acordare doar elevilor din instituțiile de învățământ de stat, prevedere care, conform CNCD, încalcă dreptul la sistemul de bursă al elevilor din învățământul privat. 

Ministerul Educației a contactat CNCD cu privire la OUG pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Ministerul Educației propune o modificare în lege privind acordarea burselor școlare, după cum urmează: „Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse”. Prin amendamentul propus se exclud astfel de la sistemul de burse elevii din învățământul privat și școlile confesionale.

Cu privire la modificare, CNCD a opinat:

”Limitarea beneficiarilor de burse la categora elevilor de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar doar de stat încalcă:

– principiul constituţional al egalităţii nediscriminării.

– principiul accesului în condiţii egale la exercitarea dreptului constituţional la învăţătură”, potrivit documentului oficial transmis Ministerului Educației.

Prin această prevedere se creează un tratament diferenţiat între elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu de stat în comparaţie cu elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu particular, respectiv confesional, fără ca între aceste categorii de elevi să existe vreo distincţie relevantă”, mai transmite CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării face referire la prevederile consituționale aplicabile în domeniul educației și nu numai, referitoare la ”egalitatea în drepturi”. Mai mult, Constituția garantează „dreptul la învățătură”, prin Articolul 32.

În această  speţă se încalcă accesul la dreptul la învăţătură în condiţii egale şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor în realizarea drepturilor din Constituţie”, mai precizează instituția.

CNCD recomandă Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor școlare între elevii din sistemul de învățământ preuniversitar privat și confesional și cel de stat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW