Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


CNCAV: 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, depistate în România / Cât de eficiente sunt vaccinurile în fața variantei indiene

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 iulie 2021

În România au fost confirmate, până în acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Primul deces cauzat de varianta care provoacă îngrijorare în rândul medicilor a fost declarat la o persoană de 72 de ani, nevaccinată.

Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală”, informează CNCAV.

Ce este Varianta B1617.2 (Delta). Precizările CNCAV

„Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare”

Caracteristicile tulpinei Delta

„- Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;

– Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;

– Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;

– Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta”

Cât de eficiente sunt vaccinurile în fața noii variante a COVID-19

Sursă foto: Inquam photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW