Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


CNAS propune suspendarea cardului de sănătate/ Medicii de familie vor putea oferi consultații prin telefon și vor elibera rețete pe e-mail

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: ,

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) propune Guvernului Orban mai multe modificări și completări ale unor acte normative în domeniul sănătății, printre care se numără asigurarea tratamentului pentru toate persoanele infectate cu virusul Covid-19, eliberarea unor prescripții medicale pentru persoanele cu probleme cronice, fără să mai fie nevoie de o reevaluare a medicului specialist, precum și posibilitatea ca medicii de familie să ofere consultații prin telefon și să elibereze rețete online.

Potrivit CNAS, măsurile au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane.

Potrivit proiectului CNAS, serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea și tratarea cazurilor de infecție cu Covid-19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență, și se suportă din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Pentru persoanele cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară un nou control la medicul specialist, sau de a fi reînnoită scrisoarea medicală inițială.

Medicii de familie vor putea consulta persoanele cu simptome de coronavirus de la distanță și le vor putea elibera rețete pe e-mail.

Pe perioada stării de urgență, în asistența medicală primară se instituie consultația la distanță pentru simptomele de coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate.

Totodată, potrivit CNAS se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, precum și obligativitatea transmiterii în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line.

Formele farmaceutice cu administrare orală, precum şi formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară ale medicamentelor prescrise de medicul de specialitate, utilizate in cadrul programelor naționale de sănătate  publică și curative – cu excepția Programului naţional de sănătate mintală – care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi, pot fi eliberate  și unei persoane care ridică medicamentele în numele bolnavului, urmare a evaluării bolnavului de medicul de specialitate din spital prin  orice mijloace de comunicare.

Mai multe AICI

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW