Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


CNAIR semnează cu chinezii săptămâna viitoare contractul pentru lotul 3 din Autostrada București Nord – SURSE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 martie 2023 Etichete: , , ,

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere urmează să încheie săptămâna viitoare cu firma China Civil Engineering contractul pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii A0 Centura București Nord, au declarat surse din cadrul companiei pentru Mainnews.ro. 

Potrivit acelorași surse, în acest moment toate formalitățile pentru parafarea înțelegerii sunt îndeplinite. Singurul impediment este legat de prezența în România a unui reprezentant al companiei din China, care trebuie să obțină viza de intrare în țară. Acesta este așteptat săptămâna viitoare la București pentru semnarea contractului.

Licitația pentru proiectarea și execuția lotului 3 din Autostrada A0 Nord a ajuns la final după mai bine de 3 ani, întrucât responsabilii din CNAIR au încercat cu disperare să evite încheierea contractului cu o firmă din China, având în vedere direcția strategică asumată de România.

În anul 2021, la propunerea lui Cătălin Drulă, ministru al transporturilor la acea vreme, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care, în principiu, presupune scoaterea de pe piață a constructorilor veniți din această țară, actul normativ nu se aplică licitațiilor unde deja au fost depuse oferte.

În final rămân chinezii

Deși li s-a transmis foarte clar că nu sunt bine veniți, chinezii nu au renunțat la acest contract. De nu mai puțin de cinci ori au fost eliminați de CNAIR și de tot atâtea ori au obținut câștig de cauză în instanță. În final, văzând că nu îi pot scoate din joc pe cale legală, responsabilii din CNAIR le-au atribuit acest contract chinezilor

Valoarea ofertei, făcută în 2020, este de 397,99 milioane de lei, fără TVA, o valoare care foarte probabil nu mai acoperă costurile necesare. Chinezii vor avea de construit 8,6 kilometri de autostradă pe lotul 3 al A0 Nord, care cuprinde șapte pasaje (două având lungimi de 318,3 metri, respectiv 466,5 metri). Vor avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

Autostrada de Centură București

Noul inel de centură al Capitalei, construit la profil de autostradă, va avea 100,7 km și este împărțit în două secțiuni, nord și sud.

Dacă pe secțiunea de sud, după mai multe tergiversări, lucrările au demarat pe toate cele trei loturi, pe cea de nord lucrurile nu stau la fel de bine. Doar pe lotul 2 sunt începute lucrările, lotul 4 se află în proiectare, iar lotul 1 nu are constructor.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW