Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


CNAIR a lansat licitația pentru Autostrada între Constanța și sudul litoralului. Prețul este astronomic: aproape 40 milioane euro/kilometru

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 aprilie 2024 Etichete: , ,

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat marți licitația pentru proiectarea și execuția Alternativei Techirghiol, o autostradă prin care ar urma să fie asigurată legătura între Constanța și zona de sud a litoralului. Investiția este estimată la 5,74 miliarde lei, cu TVA, ceea ce înseamnă un cost mediu de 191 milioane lei/km. 

Proiectul a fost întârziat ani la rând. Licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost lansată în decembrie 2016, iar contractul a fost încheiat abia în vara anului 2019 cu firma Consitrans. Termenul inițial de finalizare era februarie 2022, în acesta a fost prelungit prin mai multe acte adiționale.

În lungime de 30,59 km, Alternativa Techirghiol va fi construită la profil de autostradă. Această nouă autostradă va asigura o legătura rapidă între Autostrada de Centură a Constanței (A4) și sudul litoralului românesc. Drumul de mare viteză ar trebui să traversează canalul Dunăre – Marea Neagră în zona Cumpăna, după care să ocolească lacul Techirghiol și să se conectează la DN39 Constanța – Mangalia în zona Olimp/23 August.

Pe traseul noii autostrăzi vor fi construite inclusiv: 31 poduri/pasaje/viaducte, șase parcări, un centru de întreținere și coordonare și un punct de sprijin. Durata contractului va fi de 4 ani, din care 1 an proiectare și 3 ani execuția lucrărilor. Proiectul prevede și plantarea a 85 hectare de perdele forestiere.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW