Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Clotilde Armand: La următoarea ședință a Consiliului Local voi propune rezilierea contractului cu Romprest

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 iunie 2021

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că în următoarea ședință a Consiliului Local va propune rezilierea contractului cu operatorul de salubritate, Romprest. 

„Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1. În viitoare ședință de Consiliu Local voi propune rezilierea contractului de delegare. Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierii USRPLUS, PNL, PSD și PMP”, a scris Clotilde Armand, pe pagina sa de Facebook.

Armand: Costul salubrizării în Sectorul 1 este cu 1.300% mai mare decât în Oradea

Clotilde Armand a publicat și concluziile unei analize comparative, în care menționează că tariful pe km² practicat în Sectorul 1 de Romprest este de 13 ori mai mare decât în Oradea.

„Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, transmis primarul Sectorului 1.

Context

Contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest a fost încheiat pe 30 iunie 2008, în timpul mandatului liberalului Andrei Chiliman, pe un termen de 25 de ani. Chiar în ziua parafării înțelegerii judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea licitației, în urma unei contestații depuse de firma Masoti SRL.

În anul 2012, ca urmare a unei solicitări formulată de Romprest pentru ajustarea tarifelor, Consiliul Local decide indexarea cu coeficientul de 0,515 – indicele prețurilor de consum pe ramura de apă, canal, salubritate.

În 2016, Curtea de Conturi arată într-un raport de audit că majorarea tarifelor ar fi trebui să se facă cu coeficientul de 0,225 – indicele prețurilor de consum -, iar nu cu 0,515. În același document, inspectorii solicită recuperarea imediată a sumei de 117,9 milioane lei, din care 94,15 milioane lei reprezintă plăți nelegale din diferența de index de ajustare, iar aproape 23,74 milioane lei dobânzi și penalități de întârziere. Imediat după publicarea raportului, Consiliul Local a adoptat o hotărâre de intrare în legalitate, astfel încât tarifele inițiale au fost majorate cu coeficientul de 0,225.

Pe 1 aprilie 2019, în pofida criticilor aduse de USR PLUS, majoritatea PSD din Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care tarifele de salubritate au fost majorate. Printre altele, prețul pentru spălatul carosabilului a crescut de la 9,98 lei fără TVA pe 100² la 24,02 lei fără TVA, iar cel pentru măturat manual de la 6,09 lei fără TVA pe 100² la 8,17 lei fără TVA.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *