Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


Clanurile interlope din România și legăturile acestora cu politicieni, prezentate în presă de ani de zile

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 august 2019 Etichete: , ,

De ani de zile, presa scrie despre legăturile mai mult sau mai puțin la vedere dintre clanurile locale de interlopi și politicieni, polițiști și magistrați. Unii dintre ei, deși împovărați de dosare penale cu acuzații extrem de grave, au reușit, cu susținere politică dar și cu susținerea autorităților, să se strecoare printre legi, proceduri, termene, amânări și să scape. Alții, atunci când scandalul a fost mult prea evident și a fost mediatizat, au ajuns în închisoare. Și-au ispășit pedeapsa și s-au întors la vechile obiceiuri. 

Clanurile interlope care împânzesc țara se ocupă de trafic de persoane – duc tinere în Vest pe care le exploatează sexual, de proxenetism, de cămătărie. Stăpânesc zone întregi, au relații strânse cu politicieni, cu procurori, chiar și cu judecători. 

Presa a relatat toate aceste încrengături între interlopi și autorități. File, Mure, Gemeni, Sportivii, Pietroi, Ștoacă, Cârpaci, Cordunenii sunt doar o mică parte dintre grupările despre care s-a știut de ani de zile. În 2011, ziarul România Liberă făcea o hartă a acestor interlopi.

romanialibera.ro

 

Câteva dintre relatările de presă despre legăturile dintre politicieni și interlopi

07.09.2010 – agerpres.ro – Liviu Dragnea, despre clanuri mafiote protejate politic

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD la acea vreme, susţinea că, în Dâmboviţa, există clanuri mafiote care sunt protejate politic, având drept unic scop să dea bani liderilor politici locali ai PDL. “În Dâmboviţa, există o protecţie politică serioasă a unor, nu numai a unui, a unor clanuri mafiote. (…) Nu trebuie să acuzăm poliţia. Nu numai în Dâmboviţa şi nici în alte judeţe. Sunt foarte multe cazuri, enorm de multe cazuri, când poliţiştii au vrut să-şi facă datoria, au început cercetările, au început acţiunile şi au fost stopaţi politic”.

Peste ani însă, Liviu Dragnea vine la un proces la Înalta Curte flancat de interlopi din clanul Duduienilor.

foto:cursdeguvernare.ro

www.infocs.ro – 21.06.2013 – Comandantul Poliției Reșița, la petrecere cu interlopul Șafar

Mai mulţi lucrători ai Poliţiei Municipiului Reşiţa erau suspectaţi de legături nefireşti cu interlopii din Dealul Crucii.  Între cei vizaţi se afla chiar comandantul Poliţiei Municipiului Reşiţa, comisarul-şef Cornel Băjău. La o percheziție a poliției în calculatoarele interlopilor s-au găsit  fotografii compromiţătoare pentru comandantul poliţiei, care chefuia lângă Şafar Komnyes Ocsi, considerat capul reţelei de interlopi din Dealu Crucii. Nu este vorba de o fotografie-două, ci de zeci de ipostaze. În unele apare lângă Şafar ciocnind paharul cu băutură, în altele jucând de mama focului alături de interlop, dar şi alături de alte persoane, la fel de dubioase ca şi Şafar.

(foto:infocs.ro)

b1.ro, 29.08.2014 – Interlopul Bercea Mondial, acum arestat, povestea despre înțelegerile cu Darius Vâlcov

Interlopul Bercea Mondial povestea în iulie 2009 despre înţelegerile pe care le avea cu proaspătul ministru al Bugetului, pe atunci primar în Slatina, Darius Valcov. În afacerile imobiliare dintre cei doi, cel care punea condiţii era Bercea Mondial.  „Am fost cu viceprimarul, am cumpărat un teren de la el și de la primar, cu o sumă foarte mare și cu o condiție –  luăm terenul dacă ne dați și autorizația de construcție”, povestea Bercea Mondial. Suma se regăsește într-un carnețel în care Bercea își ținea contabilitatea împrumuturilor. 

adevarul.ro – 19.06.2014 – Cine l-a protejat pe Bercea Mondial ani de zile

Printre personalităţile care s-au înrudit cu clanul Bercea, unele recunoscând franc acest lucru, altele negând – în ciuda mărturiilor şi a martorilor prezenţi la momentele cu pricina, se numără: Theodor Stolojan (finul lui “Prinţişor”); judecătorul Maria Huza (l-a botezat pe “Judecător”; judecătorul Sofia Mariana Moţ (moaşă pentru acelaşi “Judecător”) de la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova; Gheorghe Brenciu (fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care l-a botezat pe “Televizor”); Gabriel Diaconu (fost viceprimar de Slatina); Nicolae Gradinaru (fost prefect de Olt), Marian Chitea (director Hidroserv SA Slatina) ş.a. Cum spuneam, majoritatea dintre cei anterior enumeraţi au negat înrudirea cu familia interlopului după ce acesta a intra în atenţia mass-media. 

Bomboana pe colivă o reprezintă însă înrudirea cu familia prezidenţială Băsescu. Astfel, în 2010, Bercea Mondialu’ reuşea să dea lovitura vieţii – dar care, din păcate pentru el, nu avea ca să-l ajute aşa cum spera. Prin intermediul unui localnic din oraşul natal Drăgăneşti-Olt, respectiv Marian Căpăţână (fost preşedinte al filialei locale a PDL), interlopul a reuşit să îl atragă în familie pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, care, pe 31 ianuarie 2010, o va boteza pe nepoata interlopului, Renata Doiniţa (soţia fratelui preşedintelui ţării, Doina Băsescu, dând finei numele său).

aktual24.ro 18.11.2018 – finul deputatului Florin Iordache condamnat în prima instanță

Dezvăluiri privind relația dintre fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, și un om de afaceri libanez din Caracal, Henri Saouma, supranumit Rico, aruncă o nouă lumina asupra acțiunilor deputatului PSD de maltratare a legilor justiției. Nu doar Dragnea era beneficiar, ci și acest libanez, căruia Iordache i-a devenit nas.

Realitatea.net dezvăluie că unul dintre motivele pentru care Florin Iordache a dat Ordonanța 13, atunci când era ministrul al Justiției, este că, printre beneficiarii măsurilor, se numără și finul său, Henri Saouma, zis Rico, om de afaceri de origine libaneză.

Rico este condamnat în prima instanța la opt ani de închisoare cu suspendare pentru devalizarea societății Zahărul Corabia. Rico și ceilalți inculpați din Dosarul „Zahărul“ Corabia au fost gășiți vinovați că au înființat 24 de societăți comerciale prin intermediul cărora au derulat activități comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că achizițiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA.

Gruparea a fost destructurată, pe 5 noiembrie 2012, când polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locații – locuințe și sedii de societăți comerciale – majoritatea din Craiova și comunele limitrofe, dar și din Corabia și Caracal, Ilfov și București, aparțînând suspecților. Magistrații Tribunalului Dolj au dispus pedepse de închisoare cu executare care, însumate, depășesc 120 de ani.

stirileprotv.ro- 23.04.2019 – Cine este Butoane, clanul care face legea la Giurgiu

“Butoane” are pe numele lui o vila impresionantă pe o stradă din Giurgiu și ar fi proprietarul a două mașini BMW X6, ale căror numere de înmatriculare conțîn primele trei litere ale poreclei lui. Deține și o sala de fitness. Butoane” ar face și altfel de afaceri. Se spune că da bani cu camătă și nu oricui, ci unor procurori și chiar șefului Poliției județene Giurgiu. Iar puterea lui “Butoane” așa cum a numit-o senatorul Cezar Măgureanu, prezent la petrecerea lui, stă in prietenii pe care și i-a făcut.Asocierea unui senator al României cu grupări interlope nu i-a supărat pe șefii acestuia. Însă interesul presei – da.

evz.ro – 9.02.2019- Claudiu Manda a cumparat o vilă de la interlopul Bănică Emanuel

Recent Claudiu Manda, președintele Comisiei SRI, și-a cumpărat o casă impresionantă în centrului Craiovei, achiziția stârnind controverse în rândul opiniei publice. Deja au început să iasă la iveală detalii despre conacul cumpărat de viitorul soț al Olguței Vasilescu, în centrul Craiovei, pentru 230.000 de euro. Construcția din 1906, se pare că aparține unui interlop Bănică Emanuel, membru în banda Topino care fura bani din bănci taliene folosindu-se de carduri clonate. Aceste informații au fost dezvăluite de fostul deputat de Dolj, Horațiu Buzatu.

 

Comentarii


  • […] In aceeasi postare a dumnealui despre subiectul “clanurilor de tigani” deasemenea atrage atentia cititorului despre faptul ca nu mai e mult pana suntem atacati cu totii si peste tot. Si desi are dreptate sa nu uitam totusi ca aceste clanuri exista de mult timp si sunt protejate de grupuri de interes si de asemenea de multe cadre ale aceleasi politii nationale . De citit aici. […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW